Naar inhoud
Gemeente Mol

Geen kermis Steenweg (Achterbos) en Postel, zondagse dierenmarkt geannuleerd

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
donderdag 15 oktober 2020

Na de alarmerende besmettingscijfers van de afgelopen dagen heeft het gemeentebestuur uit voorzorg beslist om de kermissen van Steenweg (Achterbos) en Postel alsnog te annuleren. Ook onze zondagse dierenmarkt gaat dit weekend niet door. De besmettingscijfers liggen momenteel veel te hoog om samenkomsten in de vrijetijdssfeer veilig te laten doorgaan. Voor een beslissing over de kermissen van de week nadien (Meyers en Millegem) wachten we nog op de richtlijnen die we op vrijdag 16 oktober krijgen vanuit de nationale overheid. Het spreekt voor zich dat ook hier het risico op annulering dreigt. We roepen alle overige organisatoren op om zeer kritisch naar het eigen event te kijken, zelfs al voldoe je aan de coronarichtlijnen.

Toen we in de loop van augustus moesten beslissen over de kermis in Sluis lag het incidentiecijfer op 20 per 100.000 inwoners. Dit is de laagste alarmeringsdrempel. Voor de kermis in Heidehuizen vorige week lag het incidentiecijfer al op 80 per 100.000, wat op zich al vier keer hoger lag dan eind augustus. Voor beide kermissen hebben we binnen de crisiscel na zorgvuldige afweging besloten dat ze op een coronaveilige manier konden georganiseerd worden.

Snelle stijging

De laatste dagen is dit cijfer razendsnel gestegen naar meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners, wat betekent dat het virus zich momenteel snel en sterk verspreidt. We zien ook een forse toename van ziekenhuisopnames, inclusief patiënten die verzorging nodig hebben op intensieve zorgen. In die situatie vinden we het als gemeentebestuur niet verantwoord om kermissen of een zondagse dierenmarkt te organiseren. We vinden dit uiteraard bijzonder jammer voor de betrokken foorreizigers, marktkramers en bezoekers.

Komende weken?

Vrijdag 16 oktober verwachten we van de Nationale Veiligheidsraad duidelijke regels voor de komende weken. De beslissing over de kermis van Millegem en Meyers (start in weekend van 24 en 25 oktober) zal volgende week genomen worden op basis van de nieuwe nationale richtlijnen en de verdere evolutie van de besmettingscijfers in onze gemeente. De nieuwe regels maken hopelijk ook duidelijk wat er de komende weken moet gebeuren met onze zondagse dierenmarkt en de dinsdagmarkt.

Andere organisatoren

De afgelopen uren heeft het gemeentebestuur contact opgenomen met enkele organisatoren van eetfestijnen dit en komend weekend. We hebben hen het duidelijke advies gegeven om deze alsnog niet te laten doorgaan en/of over te schakelen op take-away. In deze situatie vinden we het niet haalbaar om – zelfs mits het zo goed mogelijk opvolgen van de horecarichtlijnen – dergelijke samenkomsten veilig op één binnenlocatie te organiseren. Deze verenigingen kunnen een aanvraag indienen voor de recent goedgekeurde coronasubsidies om de verloren kosten deels te recupereren.

Meer info: communicatie, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be