Naar inhoud
Gemeente Mol

Gemeentelijke crisiscel steunt verbod op indoorsporten en gebruik van kleedkamer

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
dinsdag 13 oktober 2020

De gemeentelijke crisiscel steunt het tijdelijk verbod voor indoorsporten waarbij geen 1,5 meter afstand kan bewaard worden. Ook de sluiting van alle kleedkamers - met uitzondering van kleedruimtes van het zwembad – is een belangrijke beslissing. Ons lokaal contactonderzoek bewees de afgelopen weken herhaaldelijk dat sportclubs belangrijke besmettingsclusters vormen. Niet alleen het gedrag op het terrein en in de kleedkamers is van belang. Het correct en strikt opvolgen van de horecaregels in de sportkantines is minstens even fundamenteel. Het gemeentebestuur vraagt alle sportclubs om uiterlijk 16 oktober via www.gemeentemol.be/coronasport een e-formulier in te vullen waarin ze concreet aangeven hoe ze de richtlijnen opvolgen voor zowel sporters, toeschouwers als kantine. Op basis van de aangemelde informatie vragen we de politie om de komende weken controles uit te voeren.

De verscherpte richtlijnen zijn het gevolg van de overschakeling van de Vlaamse sportsector naar kleurcode oranje. Na de herfstvakantie volgt een evaluatie van de afgekondigde regels.

Verbod op indoorsporten
Vanaf woensdag 14 oktober geldt er een tijdelijk verbod voor alle indoorsporten waarbij onmogelijk 1,5 meter kan bewaard worden. De richtlijn geldt zowel voor trainingen, recreatief sporten als in competitieverband. Dit betekent dat bijvoorbeeld basket- of volleybalwedstrijden uitgesloten zijn. Fitness en trainingen met respect voor de 1,5 meter afstand, mogen nog wel. Ook enkel tennis is nog toegelaten. Voor sporters jonger dan 12 jaar geldt een uitzondering..

Kleedkamers dicht
Bovendien gaan alle kleedkamers tijdelijk dicht, met uitzondering van de kleedruimtes in zwembaden. Het gemeentebestuur sluit daarom alle kleedkamers van sporthal Den Uyt en onze schoolsporthallen voor de clubs en individuele gebruikers. Voor kleedkamers geldt volgens het sportprotocol (oranje) in zeer specifieke gevallen een uitzondering na de sportactiviteit. De uitzondering is mogelijk in volgende situaties: het gebruik van wetsuit bij watersporten of jongeren na buitenwedstrijden bij slecht en modderig weer. Elke uitzondering moet door de sportclubs gemotiveerd aangevraagd worden via het e-formulier.

Toeschouwers
Toeschouwers langs het veld worden gevraagd om maximaal de veiligheidsregels te respecteren, met name met betrekking tot het samenscholingsverbod met meer dan 4 personen en de verplichte afstand van 1,5 meter.

Horecaregels voor sportkantines

Sportkantines moeten zich strikt aan de horecaregels voor cafés houden. Drankgelegenheid is hier de hoofdfunctie. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

  • Zittend consumeren met bediening aan tafel, geen gebruik van de toog.
  • Geen onnodige verplaatsingen in de kantine, behalve toiletbezoek
  • Mondmaskerplicht bij elke verplaatsing van en naar de tafel
  • 1,5 meter tussen de tafels
  • Maximum vier personen per tafel
  • Actieve handhaving van de maximumcapaciteit aan de ingang met tafeltoewijzing, conform de minimale tussenafstanden van 1,5 meter tussen de tafels. We vragen om deze maximumcapaciteit duidelijk te afficheren.
  • Het ter beschikking stellen van handgel aan de in- en uitgangen.
  • Registratie van de aanwezigen per tafel
  • Sluiting uiterlijk om 23 uur

Herfstvakantie
Sportkampen tijdens de herfstvakantie kunnen doorgaan in kleinere groepen, conform de protocollen die gelden voor jeugdkampen.

Meer info: communicatie, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be