Naar inhoud
Gemeente Mol

Hoe ontvang je gasten coronaveilig bij je thuis?

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
donderdag 8 oktober 2020

Het gemeentebestuur lanceert een grafisch overzicht met tips om onze inwoners te helpen thuis gasten op een coronaveilige manier te ontvangen. Hiervoor gebruiken we de tips van viroloog Steven Van Gucht als leidraad. We voorzien voor al onze inwoners ook een digitale ‘uitnodiging’ die je op voorhand naar je gasten kan sturen. Op die manier helpen we je om besmettingen – die makkelijk verspreid worden in de huiselijke sfeer – te vermijden. Samen houden we het ook thuis veilig in MooiMol!

Uit onze lokale besmettingscijfers blijkt dat één besmetting in een gezin enkele dagen later vrijwel altijd leidt tot bijkomende besmettingen in datzelfde gezin of – ruimer – de familie. Vele besmettingen worden dus doorgegeven in familieverband (kinderen, ouders, broers, zussen,…), vaak over de huishoudens heen. De vertrouwensband leidt al te vaak tot gedrag dat het virus helpt om zich snel te verspreiden. Dit duidt het belang van het coronaveilig ontvangen van mensen bij je thuis. Met deze tips helpen we je alvast op weg.

Drie vaste contacten per gezinslid en maximum vier bezoekers thuis
Vanaf vrijdag 9 oktober moeten we onze nauwe contacten beperken tot drie personen waarbij je de afstand van 1,5 meter niet moet bewaren. Het is ook mogelijk om maximum vier bezoekers thuis te ontvangen. Deze moeten niet tot je nauwe contacten behoren. In dat geval organiseer je deze bijeenkomst wel op een coronaveilige manier.

Tips voor de gastheer of -vrouw

 • Goede afspraken maken goede vrienden! Plan het bezoek en maak duidelijke afspraken, je kan op voorhand de huisregels doorgeven. Herinner je gasten eraan dat ze moeten thuisblijven wanneer ze zich ziek voelen of wanneer ze een hoogrisicocontact hadden.
 • Bij ontvangst draagt iedereen een mondmasker, anderhalve meter afstand blijft de norm. Geef geen hand, kus of knuffel. In plaats daarvan kan je elkaar een elleboog, voet of zelfs een elegante buiging geven. Doe je eigen jas uit en ga meteen op de aan jou toegewezen plaats zitten, blijf niet rondhangen in de ontvangstruimte.

 • Ontvang je gasten, indien mogelijk, buiten.
  Met koude temperaturen is dit natuurlijk lastig. Dan is het enorm belangrijk om binnenruimtes goed te verluchten.

 • Geef elke gast een vaste zitplaats op 1,5 meter afstand van elkaar. Dit geldt uiteraard niet voor personen uit hetzelfde gezin of uit dezelfde nauwe contactbubbel.
 • Ontsmet je handen wanneer je je masker hebt afgenomen. Voorzie handgel op plaatsen zoals aan tafel, aan de wijn- en waterfles, op het toilet,…

 • Als je je gasten bedient, draag je best ook een mondmasker zoals op restaurant.

 • Voorzie geen gemeenschappelijke schotels met hapjes of eten in buffetvorm, maar werk met aparte borden voor elke gast. Markeer de glazen zodat iedereen makkelijk zijn of haar glas kan herkennen.

 • Werk met wegwerpservetten in plaats van stoffen servetten. Stoffen servetten kunnen wel, maar moeten gewassen worden op minstens 60 graden.

 • Beperk het omgevingsgeluid zodat de gasten niet te luid moeten praten om elkaar te verstaan. Speel dus geen luide muziek af. Als we luid praten, produceren we meer druppels waardoor het risico op besmetting verhoogt.

 • De gastheer zorgt voor een goed gevuld zeeppompje of handgel, een goede verluchting van de toiletruimte en eventueel wegwerphanddoeken.

Extra tips voor de gast

 • Blijf thuis als je je ziek voelt of je een hoogrisicocontact hebt gehad.
 • Zet je masker pas af wanneer je op je plaats zit, ontsmet je handen en berg het op in een apart zakje of een envelop. Laat het mondmasker zeker niet rondslingeren op tafel.
 • Als gast blijf je best zo veel mogelijk op je plaats zitten. Help de gastheer of –vrouw niet met afruimen of afwassen.
 • Zet je mondmasker op als je naar toilet gaat en laat het toiletdeksel naar beneden als je doorspoelt.

 

Tot slot: hou het veilig voor elkaar. Bezoek elkaar op een veilige manier, bewaar afstand en draag een mondmasker. Zo kunnen we er toch een warme, gezellige én gezonde winter van maken.

Meer info: communicatiedienstdienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.bewww.gemeentemol.be/corona