Medisch verslag 1/10 “Stijging beetje afgevlakt, volhouden blijft de boodschap”

DJI_0122
donderdag 1 oktober 2020

Donderdagochtend 1 oktober vond het wekelijks coördinatieoverleg plaats. We geven traditiegetrouw de belangrijkste conclusies.

Besmettingscijfers

• De licht dalende trend in aantal besmettingen zien we ook terug in onze gemeente. Dank aan iedereen voor de inspanningen om de coronarichtlijnen strikt op te volgen.
  • Het is en blijft belangrijk om je nauwe contacten (minder dan 1,5 meter, zonder mondmasker én langer den 15 minuten) zoveel mogelijk te beperken.
  • Wekelijks worden in het testcentrum van Mol en Geel in totaal een 1.100 coronatesten afgenomen. Het aantal positieve testen op dit aantal blijft schommel rond de 2,5 à 2,6 procent. Dit cijfer bleef de laatste weken vrij stabiel.
  • We zien vanuit de lokale contactopvolging al enkele weken dat één besmetting meestal leidt tot bijkomende besmettingen binnen het huisgezin. Dit verklaart ook deels de sterke fluctuaties in de wekelijkse cijfers.
  • Het blijft essentieel om uitbraken van deze besmettingen naar andere gezinnen (en zeker de oudere generaties) te voorkomen dankzij een stipte opvolging van de quarantaineregels.

Ziekenhuis

• Op dit moment zijn in het ziekenhuis vier coronapatiënten opgenomen voor verzorging, waarvan één twintiger en drie patiënten ouder dan 65 jaar. Eén van deze vier patiënten verbleef kortstondig op intensieve zorgen.
  • De stijging in vergelijking met vorige week blijft voor het ziekenhuis perfect beheersbaar. Wel stellen ze op dit moment – zeker in pediatrie – een stijging vast van overige traditionele infectieziektes.
  • Deze zijn verbonden met de start van het schooljaar en het mindere weer. De combinatie van corona met deze overige infectieziektes wordt voor het ziekenhuis dé uitdaging voor de komende maanden.
  • De situatie blijft dan ook fragiel en vereist strikte opvolging. De situatie kan op enkele dagen snel keren.

Contactopvolging

• Het medisch coördinatieoverleg roept alle inwoners op om de officiële app CoronAlert te downloaden. Je vindt de app in de App Store of Play Store. Let op: voor Apple heb je minimaal het besturingssysteem iOS 13.6 nodig.
  • De app is geen wonderoplossing, maar vult de Vlaamse contactopvolging aan. Hierdoor word je meteen gewaarschuwd na een nauw contact met iemand die positief testte op het coronavirus.
  • Je blijft altijd anoniem. Ook als je zelf een waarschuwing ontvangt, krijg je geen naam, leeftijd of adres te zien. De waarschuwing geeft je gericht advies over de te ondernemen stappen.

Huisartsen

• Vanaf 1 oktober gaan de nieuwe quarantaineregels in. Je kan steeds terecht bij je huisarts wanneer je hierover meer informatie wilt.
  • Bij het bepalen van de quarantaineperiode, wordt een belangrijk onderscheid gemaakt tussen wie ziek is of wie geen symptomen vertoont.
  • Ziek? Heb je ziektesymptomen die mogelijk wijzen op corona? Blijf dan zeven dagen in zelfquarantaine en laat je – via de huisarts – zo snel mogelijk testen. Is de test positief? Dan blijf je minstens in quarantaine voor de resterende dagen. Bij een negatieve test mag je meteen uit quarantaine, als je gezondheid het toelaat. Wie nog onvoldoende hersteld is, zal langer dan zeven dagen in quarantaine moeten.
  • Niet ziek? Heb je geen symptomen die wijzen op corona maar kwam je in nauw contact (nauw contact van langer dan vijftien minuten) met een besmet persoon? Ga dan meteen in quarantaine voor een periode van zeven dagen, te tellen vanaf het laatste nauwe contact. Maak een afspraak voor een test vanaf de vijfde dag van je quarantaine. Positief resultaat? Dan wordt de quarantaine met zeven dagen verlengd. Negatief? Dan mag je na zeven dagen uit quarantaine.
  • Let op: Bij opeenvolgende besmettingen binnen één huisgezin, wordt de quarantaine voor de andere gezinsleden telkens met zeven dagen verlengd, telkens te tellen vanaf het laatste nauwe contact met het besmette gezinslid. Je huisarts bepaalt hoe lang de totale quarantaineperiode loopt.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 09 61, communicatie@gemeentemol.be