Bescherm je gezondheid én je privacy met de officiële app Coronalert

Selectie 1
donderdag 1 oktober 2020

Het gemeentebestuur roept alle Mollenaars op om de officiële app Coronalert te downloaden. Je vindt de app in de App Store of Play Store. Het college van burgemeester en schepenen geeft alvast het goed voorbeeld. De app vult de Vlaamse contactopvolging aan, waardoor je meteen gewaarschuwd bent na een nauw contact met iemand die positief testte op het coronavirus. Je blijft altijd anoniem. Ook als je zelf een waarschuwing ontvangt, krijg je geen naam, leeftijd of adres te zien. De waarschuwing geeft je advies over de te ondernemen stappen.

Het opvolgen van contacten is belangrijk om de verspreiding van het virus te vertragen. Hoe meer mensen de app downloaden en gebruiken, hoe meer Coronalert zal helpen bij het opsporen van contacten.

Coronalert werkt alleen op iPhones met het besturingssysteem iOS versie 13.6. Dit betekent dat alle iPhones die uitgekomen zijn vanaf model 6s de corona-app zullen kunnen downloaden. Alle iPhones met de versies daarvoor kunnen Coronalert niet installeren.

Mensen met een Android-smartphone zullen minder problemen ondervinden. Bij Android kan je vanaf Android 6 de app downloaden. Deze versie wordt nog nauwelijks gebruikt, Android zit ondertussen al aan versie 11.

Waarschuwen en adviseren
Met wie had je eergisteren contact? En de dagen daarvoor? Met wie zat je in de bus? Soms ken je de personen waarmee je nauw in contact geweest bent niet eens persoonlijk. Met ‘nauw’ in contact bedoelen we langer dan 15 minuten op minder dan twee meter. De app voert drie specifieke taken uit:

• je waarschuwen als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief testte op het coronavirus. Dit gebeurt anoniem. Je weet dus niet met wie, waar en wanneer
  • je adviseren over wat je moet doen om jezelf en anderen te beschermen
  • andere gebruikers van de app, waarmee je in nauw contact stond, anoniem waarschuwen als je zelf positief zou testen op het coronavirus

Als de app vaststelt dat je nauw contact gehad hebt, stuurt hij je een waarschuwing met het advies om je verplaatsing en contacten 14 dagen lang strikt te beperken en je te laten testen.

Privacy gegarandeerd
Coronalert is ontworpen met een maximale bescherming van de privacy. De enige gegevens die je met andere app-gebruikers uitwisselt, zijn de anonieme codes tussen de gsm’s. Als je niet besmet bent, betekenen deze codes helemaal niets. Als je wel besmet blijkt met het coronavirus, kun je jouw anonieme code via de centrale server doorgeven. Andere gebruikers met wie je contact had, weten zo dat ze een risicocontact hadden – maar NIET wanneer, waar of met wie. De app vraagt nooit naar je naam, leeftijd of adres. Je blijft altijd anoniem, ook al krijgen andere gebruikers een waarschuwing over jou. Jij kiest op elk moment of je de app gebruikt, hij zal nooit automatisch een waarschuwing delen.

6 gouden regels blijven
De zes gouden basisregels om jezelf en anderen te beschermen, blijven ook met de app minstens even belangrijk:

• Respecteer de sociale afstand – minstens 1,5 meter tussen jezelf en andere mensen.
  • Was je handen grondig en vaak.
  • Respecteer de bijzondere regels over bijeenkomsten. Draag een mond-neusmasker waar dat verplicht is en wanneer je de sociale afstand niet kunt bewaren.
  • Doe je activiteiten bij voorkeur in de buitenlucht.
  • Denk aan kwetsbare mensen.
  • Beperk je nauwe contacten.
  • Installeer Coronalert en volg de aanbevelingen in de app.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 09 61, communicatie@gemeentemol.be