Naar inhoud
Gemeente Mol

Gemeenschapshuis Den Donk blaast gehucht nieuw leven in

36. Donk

Bekijk ook

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
maandag 28 september 2020

Vrijdag 25 september opende vzw Den Donk in de voormalige dorpskerk het nieuwe gemeenschapshuis. De opening vormt voor Donk een prachtig eindpunt van een lange voorbereidingstijd en meer dan een jaar verbouwingen. Daarnaast betekent de opening ook een nieuw begin. De pas opgerichte Den Donk vzw zal niet alleen het gemeenschapshuis uitbaten. Met verschillende initiatieven en projecten wil deze vereniging van Donkse enthousiastelingen het gemeenschapsleven in ‘hun’ gehucht ook extra zuurstof geven.

Door het verdwijnen van de school en de kerk in Donk miste het gehucht een ‘thuisgevoel’. Daarom sloegen inwoners en het gemeentebestuur de handen in elkaar om het gehucht weer nieuw leven in te blazen. De voormalige parochiekerk in Donk krijgt dankzij de verbouwing naar een gemeenschapshuis een nieuwe toekomst. Het gemeenschapshuis vormt vanaf nu de thuisbasis voor alle Donkse verenigingen, zowel voor hun reguliere activiteiten als voor uitzonderlijke events.

Daarnaast staat deze prachtige infrastructuur ook open voor alle nieuwe sociale en culturele initiatieven. Op dat vlak lopen de eerste vragen al binnen. Ook particuliere of commerciële feesten kunnen perfect. Deze inkomsten houden de huur- en gebruikstarieven laag voor de Donkse verenigingen.

Infrastructuur

Het gemeenschapshuis beschikt zowel over een grote polyvalente (feest)zaal voor maximum 200 personen als een kleinere vergaderruimte voor maximaal 30 personen. Beide ruimtes bieden enorm veel mogelijkheden:

  • Het geeft lokale Donkse verenigingen een uitvalsbasis en nieuwe kansen.
  • Het biedt inwoners opnieuw een ontmoetingsplaats. Een plek om te feesten, dansen, vergaderen, samen te komen.
  • Het biedt ruimte voor éénmalige initiatieven.
  • Het geeft mogelijkheden om gezinnen en inwoners te ondersteunen met bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, taalpunten,…

Nieuwe vzw

Het beheer van het nieuwe gemeenschapshuis ligt in handen van de pas opgerichte vzw Den Donk. Op de stichtingsvergadering daagden meer dan 20 personen op. Zowel jongere als oudere inwoners van Donk willen zich ten volle engageren. Naast de uitbating van de zaal zal de vzw ook eigen initiatieven en projecten ontwikkelen om het gemeenschapsleven in Donk te bevorderen. In nauwe samenwerking blijft ook de gemeentelijke dienst samenlevingsopbouw zich actief inzetten om de juiste dynamiek te creëren in het gehucht. 

Verdere uitbouw gemeenschapshuis

Het gemeentebestuur zorgde ervoor dat het vroegere kerkgebouw op vlak van infrastructuur helemaal in orde was. De initiatiefnemers realiseerden de verbouwingen met steun van heel wat inwoners en lokale vakmensen. Daarnaast bekijken we samen hoe we de komende jaren de omgeving voor het gemeenschapshuis kunnen inrichten tot een gezellig dorpsplein. De Provincie Antwerpen steunt het volledige verhaal als innoverend project in het kader van plattelandsontwikkeling. Mede dankzij deze middelen was het mogelijk om de verbouwingen te realiseren. 

Einde oude parochiezaal

De opening van het nieuwe gemeenschapshuis betekent meteen ook het definitieve einde voor de nabijgelegen oude parochiezaal. Sinds het uitbreken van de coronacrisis werd deze in de praktijk al niet meer gebruikt. De opening van het nieuwe gemeenschapshuis maakt de weg vrij voor de Molse Bouwmaatschappij. Als nieuwe eigenaar van deze site kunnen zij nu de plannen voor de realisatie van sociale huisvesting verder realiseren.