Medisch overleg - 24 september “We zijn klaar voor wat komt”

DJI_0124
donderdag 24 september 2020

Woensdagochtend vond een nieuw medisch coördinatieoverleg plaats tussen het gemeentebestuur, het ziekenhuis, de huisartsen en de CLB’s.

Wat is de actuele situatie?

• We stellen vast dat we voor de periode van de afgelopen 7 dagen nog steeds op een relatieve besmettingsgraad van 67,5 zitten (per 100.000 inwoners). Dit cijfer is nog steeds te hoog en ligt boven de alarmeringsdrempel.
  • Wekelijks schommelen onze cijfers rond een 25-tal bijkomende besmettingen. Dagelijks variëren het aantal vastgestelde besmettingen tussen de 3 à 4.
  • Eén besmetting in een gezin leidt enkele dagen later vrijwel altijd tot bijkomende besmettingen in datzelfde gezin of – ruimer – de familie. Vele besmettingen worden dus doorgegeven in familieverband (kinderen, ouders, broers, zussen,…), vaak over de huishoudens heen. Dit vormt voor ieders gedrag een belangrijk aandachtspunt.
  • De verhouding tussen het aantal afgenomen coronatesten en de positieve resultaten, zit nu op 3%. Dit is een lichte stijging in vergelijking met de afgelopen weken.
  • De besmettingen treffen in hoofdzaak inwoners die jonger zijn dan 50 jaar, met de 31 tot 40-jarigen als uitschieter.
  • We zien evenwel ook stapsgewijs steeds meer besmettingen bij 65-plussers. Op dit moment vormen zij 8% van het totale aantal besmettingen in onze gemeente.

Heilig Hartziekenhuis

• Op dit moment verblijven er in het ziekenhuis twee coronapatiënten voor verzorging. Niemand ligt op intensive care.
  • In navolging van de nationale trend waarbij de ziekenhuisopnames stijgen, verwacht het ziekenhuis de komende weken een forse stijging van het aantal zwaar zieke coronapatiënten die moeten worden opgenomen. Het ziekenhuis brengt hiervoor alles in gereedheid.
  • Deze stijging geldt op dit moment niet voor het Heilig Hartziekenhuis. Ook tijdens de eerste golf liepen de opnames in ons ziekenhuis enkele weken achter op de nationale trend.
  • Het ziekenhuis hoopt dat onze inwoners de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad niet beschouwen als een versoepeling, want de besmettingscijfers gaan de verkeerde kant uit. We moeten deze trend absoluut keren. Het belang van de zes gouden regels kan niet genoeg benadrukt worden.

CLB’s

• Er zijn de afgelopen dagen in verschillende middelbare en lagere scholen besmettingen vastgesteld bij leerkrachten en leerlingen. Specifiek voor elke situatie werd onderzocht wie hoog- of laagrisico contact werd geïdentificeerd.
  • Op basis van dit onderzoek werd beslist welke leerlingen of leerkrachten tijdelijk in quarantaine moesten. De verschillende CLB’s volgen elke melding bijzonder snel op.

Mondmaskerplicht

• In feite heeft de Nationale Veiligheidsraad weinig veranderd aan de mondmaskerplicht. Voor alle situaties ‘binnen’ blijven de bestaande verplichtingen gelden.
  • Voor de situatie buiten bepaalden wij al in het bestaande burgemeesterbesluit dat het mondmasker alleen moet gedragen worden wanneer er door drukte een risico is op overdracht van het virus.
  • De lokale vermelde locaties gelden dus uitsluitend onder voorbehoud van drukte, wat perfect in lijn ligt met de communicatie van de Nationale Veiligheidsraad gisteren. Zinloze mondmaskerdracht in lege straten of bossen was al langer in onze gemeente geen verplichting en is nooit een prioriteit voor handhaving geweest.
  • De regels voor mondmaskers blijven voor onze gemeente wat ze de afgelopen weken waren. De huidige signalisatieborden blijven dan ook behouden. Je kan de actuele regels hier lezen: https://www.gemeentemol.be/product/3115/wanneer-moet-ik-een-mondmasker-dragen

Meer info: communicatiedienst, 014 33 09 61, communicatie@gemeentemol.be