Naar inhoud
Gemeente Mol

Dit jaar geen lichtstoeten: "Molse lichtstoeten terug in 2021"

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
zaterdag 5 september 2020

Met een grote lichtboog aan het oud-gemeentehuis brengen de Molse Lichtstoeten hulde aan een unieke traditie die dit jaar voor het eerst sinds Wereldoorlog II noodgedwongen geannuleerd werd. Beide lichtstoeten beloven gelukkig ook dat ze volgend jaar opnieuw van de partij zijn. Door de coronacrisis besloten beide lichtstoeten - in samenspraak met het gemeentebestuur – begin april om hun roemrijke lichtspektakel in 2020 niet te laten doorgaan. Het was de afgelopen maanden voor de wagenbouwers onmogelijk om in groep hun jaarlijkse lichtcreaties coronaproof te bouwen. Ook de stoeten zelf konden met de huidige publieksbeperkingen onmogelijk doorgaan.

Met uitzondering van de beide wereldoorlogen zorgen de lichtstoeten van Rozenberg en Ginderbuiten al meer dan 135 jaar voor een verbluffend lichtspektakel. Zelfs de strafste regen of de hardste windvlagen hielden onze Molse Lichtstoeten de afgelopen decennia niet tegen. De coronacrisis jammer genoeg wel. Het was begin april dan ook geen eenvoudige beslissing.

De coronacrisis maakte het voor de wagenbouwers de voorbije maanden evenwel onmogelijk om samen te komen in hun barakken voor de jaarlijkse bouwuitdaging. Door het verbod op massaevenementen werd al snel duidelijk dat september te vroeg zou komen voor beide lichtstoeten. Elke stoet brengt jaarlijks duizenden toeschouwers op de been.

Financiële investering
De organisatie van een lichtstoet vereist jaarlijks een grote financiële investering. Door de snelle en solidaire beslissing vermeden de lichtstoeten het risico op een zware financiële kater, waardoor ze meteen ook hun voortbestaan voor de toekomst verzekerden. Het gemeentebestuur ondersteunde de beslissing. De annulering veranderde niets aan ons jaarlijks engagement voor financiële steun. Deze wordt ook dit coronajaar uitgekeerd.   

Elke groep één lampje
Zaterdagavond 5 september kwamen de in totaal 32 groepen wagenbouwers van beide lichtstoeten samen om een lichtboog aan het oud-gemeentehuis te onthullen. Elke groep werd op de onthulling vertegenwoordigd door twee leden. Uiteraard verliep alles coronaproof, met voldoende tussenafstand én mondmaskers. De lichtboog werd ontworpen en gemaakt door bouwers van beide lichtstoeten. De lichtboog bevat van elke groep één gedoneerd lampje. De lampjes staan symbool voor de eendracht en samenhorigheid in deze moeilijke tijden.

In 2021 de meest briljante ooit
De lichtboog bevat vooral een boodschap van hoop en een duidelijke belofte: ‘Molse Lichtstoeten terug in 2021’. Met dit engagement kunnen alle inwoners en talrijke bezoekers uit de wijde omgeving opgelucht ademhalen: vanaf volgend jaar knopen we als enige echte ‘Lichtstoet hoofdstad van de wereld’ opnieuw aan met deze unieke traditie. Het jaartje rust zal bij de wagenbouwers de creativiteit en bouwlust alleen maar aanscherpen. De organisatoren kondigen de twee lichtstoeten van 2021 al aan als meest briljante ooit.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be