Naar inhoud
Gemeente Mol

“Niet eerlijk? Te begrijpen, maar het is niet anders”

2807 open brief
Dit nieuwsbericht is niet actueel.
dinsdag 28 juli 2020

“Veel inwoners vinden het niet eerlijk dat wij als uithoek van de provincie Antwerpen onder de strengere regelgeving van de provincie vallen. Een reactie die we kunnen begrijpen, maar jammer genoeg is het niet anders. Door de stijgende coronacijfers heerst er in ons land een acute crisis die we samen moeten bestrijden. Als we snel kordate maatregelen treffen, hebben we hopelijk binnen vier weken al een lange weg afgelegd.

Laten we hopen dat de strengere Antwerpse regels leiden tot extra bescherming voor onze inwoners én dat we hiermee in onze gemeente bijkomende mensenlevens redden. Hoewel dit voor sommigen anders aanvoelt, zijn deze regels er niet om ons te pesten. Wél om ons te beschermen en erger te voorkomen.  

Wanneer hogere organen – zoals de Nationale Veiligheidsraad en de Provinciale Crisiscel – maatregelen uitvaardigen, dan moeten wij als lokaal bestuur deze, zeker in crisistijden, respecteren en opvolgen. Deze leidraad hebben we in Mol al de volledige coronacrisis gevolgd en dat doen we nu ook.

Is elke maatregel en richtlijn voor onze gemeente én in onze specifieke situatie volledig logisch en terecht? Neen, ook daar begrijpen we de vele reacties. Je kan vanuit één beslissingsorgaan onmogelijk een beslissing nemen die voor elke situatie volledig past. 

Naast de vele regels is het vooral belangrijk dat iedereen volledig mee is met de geest van het verhaal. Afstand houden en sociale contacten beperken is essentieel, samen met het regelmatig ontsmetten en wassen van de handen. Mondmaskers vormen een aanvullende bescherming voor elkaars gezondheid. Feestjes en activiteiten – zowel privé als publiek - kunnen jammer genoeg niet zomaar.

Interpreteer de regels vanuit je gezond verstand en probeer deze zo goed mogelijk toe te passen. Verlies geen tijd met het zoeken naar mogelijkheden om de regels te omzeilen, waarmee je handelt tegen bovenstaande basisprincipes.

Wat wél kan? Draag zorg voor elkaar. Geef aandacht aan mensen die het moeilijker hebben. Kies zorgvuldig je bubbel en steun elkaar, ook in deze moeilijke tijden. Meer dan ooit moeten we tonen dat we MooiMol zijn.”

Je burgemeester

Wim Caeyers