Naar inhoud
Gemeente Mol

Gidsen Ezaart zetten preventief zomerkamp van één bubbel stop

donderdag 23 juli 2020

In samenspraak met het gemeentebestuur hebben de Scouts & Gidsen Ezaart woensdagavond 22 juli beslist om het zomerkamp voor de kapoenen en kabouters preventief stop te zetten. Alle betrokken ouders werden nog dezelfde avond gevraagd om hun kind in Oud-Turnhout te komen ophalen.  De jeugdvereniging nam deze moeilijke beslissing na overleg met verschillende instanties, waaronder medische specialisten, de FOD Volksgezondheid en het gemeentebestuur.  Het welzijn en de gezondheid van de kinderen kreeg daarbij voorrang, hoe jammer ook voor de betrokken leden. 

Waarom werd deze beslissing genomen?

We zetten de gebeurtenissen van woensdag 22 juli op een rij:

  • Woensdagochtend werd één van de jeugdleidsters ziek. Zij vertoonde de typische coronasymptomen.
  • Deze persoon werd meteen in de quarantainetent gelegd. Zij onderging zeer snel een coronatest.
  • Het resultaat was al na enkele uren bekend en bleek negatief te zijn.
  • Na verder overleg met medische specialisten en de FOD Volksgezondheid kreeg de jeugdvereniging het advies om het kamp van de betrokken bubbel alsnog meteen stop te zetten. De symptomen van de jeugdleidster komen volledig overeen met corona. Ook als je besmet bent, kan de test een ‘vals’ negatief resultaat opleveren.
  • Een tweede test werd inmiddels afgenomen. Dit resultaat is nog niet bekend. Toch werd de jeugdvereniging aangeraden om geen risico’s te nemen. Ook het gemeentebestuur steunde de verenging in dit besluit.
  • In de vooravond werden we alle betrokken ouders gecontacteerd met het verzoek hun kind te komen halen in Oud-Turnhout. Voor hen eindigde jammer genoeg het kamp.

Wat betekent dit voor de overige kinderen?

Voor de overige kinderen buiten de betrokken bubbel van de kapoenen en de kabouters gaat het kamp verder.  De kampwerking van de jeugdvereniging is opgedeeld in 7 bubbels. Deze bubbels blijven op elk moment van elkaar gescheiden, zodat het risico op kruisbesmettingen over de bubbels heen tot een minimum herleid wordt. Uiteraard blijft de kampleiding ook voor deze kinderen uiterst waakzaam en worden alle voorgeschreven hygiënemaatregelen strikt opgevolgd.

Wat moeten de opgehaalde kinderen doen?

Alle opgehaalde kinderen worden gevraagd om zo snel mogelijk hun huisarts te contacteren voor een coronatest en/of eventueel een periode van thuisquarantaine. De huisarts beslist wat er moet gebeuren. Mogelijk worden de ouders ook nog gecontacteerd vanuit de centrale contactopvolging met het verzoek om een test te laten afnemen. Ze hoeven dit niet af te wachten om zelf al naar de huisarts te gaan.

We vragen de ouders om in elk geval alert te zijn voor eventuele ziektesymptomen. In dat geval is thuisquarantaine in afwachting van het testresultaat zeker aangewezen. Vermijd samenkomsten met de grootouders voor een periode van twee weken.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be