“Gemeentelijke crisiscel opnieuw in hoogste staat van paraatheid”

woensdag 22 juli 2020

Door het stijgend aantal coronabesmettingen is de gemeentelijke crisiscel opnieuw geactiveerd en in de hoogste staat van paraatheid. We komen meerdere keren per week samen om de coronacrisis in onze gemeente op te volgen. Wanneer nodig drijven we het vergaderritme nog verder op.

Op dit moment is de alarmdrempel van bijkomende besmettingen in onze gemeente nog niet bereikt, maar waakzaamheid is geboden. De cijfers lopen enkele dagen achter, waardoor we elk moment op onze hoede moeten zijn.

We bekijken momenteel in samenspraak met de huisartsen hoe we lokaal de contactopvolging vanuit Brussel kunnen ondersteunen. Ook onze samenwerking met de Molse woonzorgcentra en de zorginstellingen wordt opnieuw intenser georganiseerd.

De grootste uitdaging ligt evenwel bij ons allemaal. We vragen iedereen om de eigen discipline voor het opvolgen van de maatregelen op te krikken. Volg je intuïtie en interpreteer de regels zo strikt mogelijk. Voelt een situatie aan als onveilig? Spreek de verantwoordelijke(n) aan en ga meteen weg.

Draag je mondmasker waar het verplicht is, maar ook op plaatsen waar veel mensen samenkomen. Zorg dat zowel je mond als neus voldoende bedekt zijn.

Vermijd zoveel mogelijk samenkomsten met grotere groepen. Vijftien personen is volgens de huidige regels het absolute maximum, maar is zeker niet in alle omstandigheden aangewezen.

Te veel mensen in kleine en slecht verluchte binnenruimtes zijn ‘echte’ superverspreiders. Het virus gaat in die situatie razendsnel rond. De meeste besmettingen gebeuren niet door vreemden, maar wel via mensen die je kent en vertrouwt.

Wil je een activiteit organiseren of ben je horeca-uitbater? Neem je verantwoordelijkheid. Volg stipt de regels en laat deze ook naleven door je klanten of bezoekers. Versterkte muziek is absoluut uit den boze. Alleen zo kunnen we een nieuwe verstrenging vermijden. Nog deze week organiseren we een overleg met de politie voor een kordate handhaving van de wettelijke regels in horecazaken, winkels en bij evenementen.

Morgen - donderdag 23 juli - staat een volgende Nationale Veiligheidsraad op het programma. We zullen de genomen beslissingen zo snel mogelijk toepassen in onze gemeente. De eerste golf hebben we in #MooiMol samen schitterend aangepakt. Een tweede golf moeten we samen vermijden.”

Je burgemeester

Wim Caeyers