Naar inhoud
Gemeente Mol

Heb jij interesse in autodelen? Laat het ons weten voor 15 augustus

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
donderdag 16 juli 2020

Bestaat er in onze gemeente interesse in autodelen? In samenwerking met Cambio organiseren we een online enquête om deze vraag te beantwoorden. Vul daarom voor 15 augustus de online vragenlijst in op www.gemeentemol.be/autodelen. Bij voldoende potentiële deelnemers start ook in onze gemeente een project met deelauto’s.

Autodelen bestaat al vele jaren in grotere steden. De laatste jaren ontstaan er ook steeds meer initiatieven in middelgrote gemeenten. Met deze enquête peilen we naar de vraag voor autodelen in onze gemeente.

Het principe van autodelen?

Je gebruikt alleen een auto wanneer je die nodig hebt. Op die andere momenten gebruikt iemand anders dezelfde wagen. Je betaalt alleen voor het gebruik van de auto, niet voor de aanschaf en andere vaste kosten. Ook de brandstof zit in de gebruiksprijs vervat. Eén deelauto vervangt gemiddeld acht tot twaalf privéwagens.

Hoe werkt het systeem?

  • Vaste en voorbehouden standplaats aan het station

De deelauto (of meerdere) krijgt een vaste en voorbehouden standplaats aan het station. Over het parkeren van de auto hoef je je dus niet te bekommeren.

  • Vooraf reserveren

Wanneer je als deelnemer de auto wilt gebruiken, reserveer je deze online, via de app of telefonisch. Na gebruik zet je de auto terug op de vaste standplaats.

  • Geen kopzorgen

Je bent geen eigenaar van de auto en bent dus verlost van de aankoop, het onderhoud, eventuele herstellingen, keuringen, verzekeringen, pechverhelping,….

Jaarlijks besparen

Buiten een bescheiden maandelijkse abonnementskost, betaal je bij een deelauto alleen voor het gebruik. Je ontvangt maandelijks een gedetailleerde factuur. Ook de brandstofkosten zitten in dit bedrag vervat. Het systeem biedt heel wat financiële voordelen voor mensen die niet dagelijks een wagen nodig hebben.

Wanneer je jaarlijks minder dan 10.000 kilometer rijdt én de auto niet dagelijks gebruikt, dan doe je met een deelauto heel wat financieel voordeel. Wie slechts 7.000 km per jaar aflegt met de auto bespaart ongeveer 1.100 euro op jaarbasis uit.  Voor wie heel weinig rijdt en bijvoorbeeld maar 3.500 kilometer per jaar rijdt, stijgt dit jaarlijks voordeel tot maar liefst 2.100 euro.  Dit geldt natuurlijk ook voor de eventuele 2e of 3e wagen in het gezin.

Meer info: verkeersdienst, 014 33 09 80, verkeersdienst@gemeentemol.be of www.cambio.be