Naar inhoud
Gemeente Mol

Feesten, evenementen en ceremonies vanaf 1 juli: alle regels op een rij

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
woensdag 1 juli 2020

Vanaf 1 juli veranderen de maatregelen rond feesten, evenementen en ceremonies. De federale overheid maakt een onderscheid tussen zelfgeorganiseerde familiebijeenkomsten, privéfeesten met professionele catering en andere activiteiten en evenementen. De bubbel van maximum 15 personen bij privébijeenkomsten wijzigt niet.

Private familiefeesten

  • Zelf organiseren?

Kleinschalige private familiefeesten die je zelf organiseert, zoals familiefeesten in de tuin, blijven beperkt tot de bubbel van 15 personen buiten je gezin.

  • Door professionele traiteur of met catering?

Privéfeesten met professionele catering of traiteur, zoals trouwfeesten, kunnen vanaf nu doorgaan met 50 personen. Vanaf 1 augustus wordt dit opgetrokken naar 100 personen. Voor deze feesten is het niet voldoende dat de traiteur enkel het eten levert. Hij moet het feest van begin tot einde organiseren en zich houden aan het horeca-protocol. De traiteur draagt de verantwoordelijkheid dat ook de gasten zich houden aan de maatregelen:

  • Tafels moeten anderhalve meter uit elkaar staan.
  • Er kunnen maximaal 15 personen aan dezelfde tafel zitten.
  • Enkel zitplaatsen aan tafel mogen.
  • Er is personeel dat eten en drinken serveert. Het personeel draagt zowel in de zaal als in de keuken een mondmasker.

De verplichting om aan tafel te blijven zitten, valt weg. Je kan je dus verplaatsen om aan een andere tafel te praten met vrienden of familie. Ook hoef je geen 1,5 meter afstand te houden.

Opgelet: ook hier geldt nog steeds de bubbel van 15 personen die je per week mag zien, bovenop je gezinsleden.

Evenementen

Alle andere activiteiten vallen onder de noemer ‘evenementen’. Ook straat- en buurtfeesten, kleine concerten,… zijn evenementen. Voor evenementen maken we het onderscheid tussen activiteiten die binnen of buiten doorgaan:

  • Binnen: Vanaf nu kunnen 200 personen evenementen bijwonen die binnen doorgaan. Vanaf 1 augustus worden dat er 400.
  • Buiten: Evenementen in de openlucht kunnen doorgaan met 400 personen. Vanaf 1 augustus zijn 800 personen welkom.

Voor deze activiteiten en evenementen gelden strengere maatregelen dan bij privéfeesten. Alle regels uit de horeca, dus ook het blijven zitten aan de eigen tafel en de onderlinge afstand van 1,5 meter, moeten toegepast worden.

Als je zelf een evenement organiseert, moet je vanaf 1 juli je activiteit verplicht invoeren in de gemeentelijke Evenementenkluis. Bij je aanvraag laad je ook verplicht het resultaat op van de Covid Event Scan, de nieuwe evenementenmatrix om na te gaan of je activiteit veilig kan doorgaan. De organisator is verantwoordelijk voor de aanvraag en de correctheid van de gegevens. Meer informatie over deze procedure lees je hier.

Ceremonies

Voor huwelijksceremonies, begrafenissen en andere erediensten gelden dezelfde voorwaarden als voor openbare evenementen die binnen doorgaan: tot 200 personen in juli, tot 400 personen vanaf augustus. Let op: het gaat hier over de plechtigheid zelf, niet over de receptie of het feest.

Meer info: evenementen, 014 33 07 39, evenementen@gemeentemol.be