Naar inhoud
Gemeente Mol

Nieuw jeugdkampverblijf Galbergen te huur vanaf de herfstvakantie

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
dinsdag 23 juni 2020

Het gemeentebestuur en de speelpleinwerking van de Galbergen sluiten een overeenkomst over het beheer van het nieuwe jeugdkampverblijf op de Galbergen. De gemeenteraad keurde op de zitting van 22 juni de overeenkomst goed. Het gemeentebestuur neemt het dagelijkse beheer en de verhuur in handen. De speelpleinwerking mag jaarlijks een aantal weken over het kampgebouw beschikken voor de eigen werking en de opleiding van monitoren. De verhuur van het gloednieuwe kampgebouw start vanaf de herfstvakantie. Op dat moment wordt het gebouw voorgesteld en feestelijk geopend. De boekingen verlopen via de boekingscentrale van CJT (Centrum voor Jeugdtoerisme).

Naast Jeugdkamp De Maat realiseren we met dit nieuwe kampverblijf op de Galbergen een tweede gemeentelijke locatie waar jeugdverenigingen en groepen op kamp kunnen komen. Ook voor de vzw Speelpleinen Galbergen is het nieuwe kampgebouw van groot belang.

Meerdaagse cursussen jeugdmonitor

Vroeger organiseerde de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) jaarlijks meerdaagse cursussen in het oude kampgebouw op de Galbergen. Hierdoor stroomden de deelnemers gemakkelijk door naar de speelpleinwerking. Een aantal jaar gaan de cursussen noodgedwongen door op een andere locatie. Daardoor hebben de deelnemers minder voeling met speelplein Galbergen. Een terugkeer naar de Galbergen geeft de speelpleinwerking ongetwijfeld een nieuwe boost. Zo is domein Galbergen een prachtlocatie voor speelpleinwerking: de ligging op wandel- en fietsafstand van het station, de voordelen van de natuur,…

Bestaande gebouw strippen en uitbreiden

Het nieuwe kampgebouw werd gerealiseerd door het oude kampgebouw tot op de basisstructuur te strippen en uit te breiden. Dit gebouw dateerde van 1957. Het deel waar vroeger de keuken en de berging gevestigd waren, werd volledig afgebroken. Om te voldoen aan de strenge energienormen kreeg het gebouw een dikke isolatielaag aan de buitenzijde, waarna de muren met dakpannen werd afgewerkt. Met dit natuurlijk materiaal integreert het gebouw zich maximaal in de groene omgeving.

Op het gelijkvloers kreeg de bestaande polyvalente zaal een uitbreiding met aanpalend een nieuwe keuken.  In het nieuwe deel van het toekomstige kampgebouw kwam  nieuw sanitair, een bergruimte en de trappenhal met lift. Op de bovenverdieping zijn er 14 slaapvertrekken voor minimum 90 bedden. De indeling van de slaapvertrekken voor 4, 6, 8, 10 of 12 bedden kan nog worden aangepast. De ingang van het kampgebouw werd geheroriënteerd naar de Speelpleinstraat. Op die manier wordt de omgeving van de speeltuin autoluw. Ter hoogte van de nieuwe ingang kwam een overdekt terras.

Maximale toegankelijkheid

Bij het ontwerp van het kampgebouw ging zeer veel aandacht naar een maximale toegankelijkheid. Zo wordt ook de oude bestaande kasseiweg naar de speeltuin vervangen door een pad dat toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Tijdelijk voor De Witte Mol

In afwachting van de ingebruikname voor verhuringen krijgt de dagopvang van de Witte Mol tijdelijk onderdak in het gloednieuwe kampgebouw. De Witte Mol moest door de coronamaatregelen verplicht cohortzorg opstarten in de eigen gebouwen. Daardoor was er tijdelijk geen ruimte meer voor dagopvang die door de exitmaatregelen opnieuw mag starten. Het nog niet geopende en splinternieuwe kampgebouw bood de ideale uitvalsbasis om de zwaar zorgbehoevende kinderen de noodzakelijke aangepaste zorgen te geven die ze verdienen. Na de verhuis van De Witte Mol terug naar de eigen dagopvang kunnen we het kampgebouw in de loop van september verder inrichten voor de verhuur als jeugdkampverblijf. Er moeten nog tal van gebruiksmaterialen en benodigdheden voorzien worden.

Meer info: afdeling jeugd & sport, 014 33 05 10, jeugddienst@gemeentemol.be