Naar inhoud
Gemeente Mol

Open brief: “Opnieuw naar het normale leven, wél onder voorwaarden”

Open brief 4-6-2020
donderdag 4 juni 2020

“Onze wereld vandaag ziet er weer een heel stukje anders uit dan gisteren. De beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad bieden heel wat perspectief. Een terrasje doen, op restaurant gaan, meer vrienden en familie ontmoeten, een daguitstap in België, je favoriete hobby beoefenen, opnieuw naar de bioscoop,… Stap voor stap hernemen we de komende dagen en weken ons sociale leven, maar wel onder strikte voorwaarden. Niet alles kan en mag dus zomaar.

Na de opofferingen van de afgelopen maanden hebben we met z’n allen deze versoepelingen meer dan verdiend, zeker in MooiMol. Samen bereikten we in de provincie Antwerpen de op één na laagste besmettingsgraad. Samen gingen we met gezond verstand en een grote verantwoordelijkheidszin om met de stapsgewijze versoepelingen. Samen maken we ook nu de juiste keuzes voor de komende weken en maanden.

Vanochtend vergaderde onze gemeentelijke crisiscel voor de eerste keer over de aangekondigde beslissingen. We beschikken op dit moment nog niet over een ministerieel besluit en bijhorende extra verduidelijkingen. Dit betekent dat ook wij als gemeentebestuur nog met tal van vragen zitten, waarop we nu nog geen sluitend antwoord hebben. We hopen zo snel mogelijk bijkomende informatie te ontvangen. We kunnen dus alleen maar de communicatie van de Nationale Veiligheidsraad zo goed mogelijk interpreteren.

Gisteren maakten we ook kennis met de ‘gouden regel van 6’. Deze zes regels vormen de komende maanden het uitgangspunt voor onze samenleving en zijn de leidraad voor ieders individueel handelen. Als gemeentebestuur leveren we de komende dagen extra inspanningen om deze zes regels zo helder mogelijk te communiceren. Deze ‘gouden regel van 6’ is van belang voor jouw persoonlijke gezondheid en het welzijn van anderen. Meer dan ooit doen we beroep op je individuele verantwoordelijkheidszin en gezond verstand.

Voor alle toegelaten georganiseerde activiteiten zullen regels en richtlijnen gelden. Mogen we vragen om deze met respect op te volgen? Alleen zo geraken we stapsgewijs uit deze crisis en kunnen we zo snel mogelijk terugkeren naar het ‘echte’ normaal.

Wees de komende weken en maanden vooral mild voor elkaar. Er zullen inderdaad meer mensen op publieke plaatsen samenkomen. Hier en daar zal het moeilijk zijn om de afstand te bewaren. Sommige mensen boezemt dit angst in, anderen hebben er minder problemen mee. Heb begrip en respect voor elkaars gevoelens en opvattingen. Eens te meer hebben we de kans om te tonen dat wij MooiMol waarmaken als warme en solidaire gemeente.”

Je burgemeester

Wim Caeyers