Code rood voor extreem hoog brandgevaar in bossen en natuurgebieden

2905 Code rood brandgevaar
vrijdag 29 mei 2020

De provincie Antwerpen trekt de risicofase voor brand in natuurgebieden op van code oranje naar code rood. Dit betekent dat er extreem hoog brandgevaar is, zowel in open (heide)gebieden als in de bossen. De aanhoudende droogte en voorspelde oostenwind voor de komende dagen zorgen voor een gevaarlijke cocktail wat betreft brandgevaar en liggen aan de basis van deze beslissing. De toegang tot de gebieden wordt ten zeerste afgeraden. Volg bovendien het geldende rook- en vuurverbod strikt op. De natuur is immers kurkdroog. Meld onrustwekkende situaties onmiddellijk via het noodnummer 112.

Code rood wil zeggen dat de toegang tot bossen en natuurgebieden in de provincie Antwerpen wordt afgeraden. We kunnen de gebieden niet afsluiten omwille van praktische redenen. Zo is het belangrijk dat hulpdiensten snel het gebied in kunnen indien nodig. Bossen en natuurgebieden hebben logischerwijze ook niet zelden heel wat mogelijke ingangen. Als je toch wil gaan wandelen, blijf dan zeker aan de rand van het bos of natuurgebied.

Een brand kan snel van een kleinschalig naar een groter probleem escaleren. Een smeulende sigaret of bijvoorbeeld glas, vonken of hete voorwerpen (bv onderdelen van machines) kunnen snel zorgen voor een grotere brand.

Code rood

• Extreem hoog brandgevaar
  • Toegang tot bos- en heidegebieden wordt afgeraden
  • Er is een acuut risico op brand in natuurgebieden. Het is extreem droog en brandgevaarlijk.
  • Vuur maken is verboden.

Rook- en vuurverbod

Ter herinnering: er geldt nog steeds een rook-en vuurverbod in de provincie Antwerpen. Hierbij geldt een absoluut rookverbod in de bossen, natuur- en heidegebieden, en een verbod op het maken van open vuur of kampvuren op het volledige grondgebied van de provincie.

Gebruik je gezond verstand en wees waakzaam.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be