Naar inhoud
Gemeente Mol

“Park- en campingdirecties zijn verantwoordelijk voor goede verloop”

Update tweede verblijf
donderdag 21 mei 2020

De toestemming van de Nationale Veiligheidsraad om een verplaatsing naar een tweede verblijf toe te laten, wordt aangevuld met extra richtlijnen voor vakantieparken en campings. Uitsluitend mensen met een vaste (sta)caravan of vakantiehuisje (eigenaar of met een jaarcontract) mogen de verplaatsing maken. De finale beslissing of en wanneer een vakantiepark of camping toegankelijk is, ligt bij de directie. Zij moeten de nodige maatregelen treffen zodat het leven op het park of de camping volledig conform de actuele coronarichtlijnen verloopt.

Onze gemeente telt talrijke buitenverblijven, vooral op de campings Zilvermeer, Familiestrand en ook  vakantiepark EuroResort. Het gemeentebestuur wachtte op het formele ministeriële besluit en de bijhorende verduidelijkingen via de FAQ van het Nationaal Crisiscentrum om correct te kunnen communiceren naar de park- en campingdirecties.

Eigen directie contacteren

Naast de toelating van de federale overheid om de verplaatsing te mogen maken naar een buitenverblijf, heb je voor campings of vakantieparken uiteraard ook de toestemming van de camping- of parkdirectie nodig. Zij bepalen uiteindelijk of hun domein al dan niet toegankelijk is.

Het Nationaal Crisiscentrum benadrukt dat de centrale recreatieve faciliteiten moeten gesloten blijven. Terrassen van horeca moeten door de directie worden verwijderd. Speeltuinen of –toestellen mogen niet toegankelijk zijn. Daarnaast gelden er extra hygiënemaatregelen voor het gemeenschappelijke sanitair, waaronder extra poetsbeurten en het ter beschikking stellen van ontsmettingsmiddelen voor handhygiëne. Een eventuele camping- of parkwinkel moet aan dezelfde coronarichtlijnen voldoen als een gewone winkel.

Directies moeten de nodige algemene coronarichtlijnen duidelijk uithangen op het domein, waaronder het handhaven van de afstand van 1,5 en de noodzaak tot het regelmatig wassen van de handen. Het gemeentebestuur stelt hiervoor op eenvoudig verzoek het nodige communicatiemateriaal ter beschikking.

Toezicht houden

Verder verwachten we van de park- en campingdirecties dat ze op hun domein het nodige toezicht houden op het samenscholingsverbod dat wettelijk nog steeds geldt, met uitzondering van de regel van vier vaste personen (dezelfde personen als thuis). Dit betekent dus dat de verschillende tweedeverblijvers op een park of camping onderling niet mogen samenkomen voor barbecues, feestjes,...

Geen toelating voor grensverkeer

De toelating voor tweedeverblijvers of jaarhuurders van stacaravans of vakantiewoningen heeft geen invloed op het toegelaten grensverkeer. Inwoners van Nederland mogen hiervoor de grens dus niet oversteken. Bij een politiecontrole riskeren ze een boete.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be