Naar inhoud
Gemeente Mol

“Nog geen wettelijke duidelijkheid over buitenverblijven”

tweede verblijf
Dit nieuwsbericht is niet actueel.
woensdag 20 mei 2020

De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag 20 mei dat tweedeverblijvers opnieuw van hun buitenverblijf mogen gebruikmaken, zo vernam het gemeentebestuur via de media. Dezelfde toelating zou gelden voor jaarhuurders van stacaravans en vakantiewoningen. Het gemeentebestuur en de politie wachten nog op de formele besluiten vooraleer het huidige verbod in onze gemeente effectief versoepeld wordt. In elk geval adviseren we alle betrokkenen om – ook na bekendmaking van de wettelijke regels – eerst de eigen camping- of parkdirectie te contacteren vooraleer naar Mol te komen.

Onze gemeente telt talrijke buitenverblijven, vooral op de campings Zilvermeer, Familiestrand en ook  vakantiepark EuroResort. Het gemeentebestuur wacht nog op het formele ministeriële besluit en de bijhorende verduidelijkingen via de FAQ van het Nationaal Crisiscentrum. Tot we deze officiële informatie ontvangen, verandert er in onze gemeente niets. Ook de politie volgt uitsluitend de wettelijke regels. Media-uitspraken zijn onvoldoende om een bestaande beperking op te heffen.

Eigen directie contacteren

Naast de toelating van de federale overheid heb je voor campings of vakantieparken uiteraard ook de toestemming van de directie nodig, zeker wanneer je centrale sanitaire faciliteiten gebruikt. Ook hiervoor zijn nog geen regels gekend. De beslissing van de federale overheid omvat uitsluitend het gebruik van je buitenverblijf. Dus ook gezamenlijke faciliteiten (speeltuin, binnenzwembad, horeca,…) mogen volgens onze inschatting nog niet geopend worden. We raden daarom alle jaarhuurders aan om ook hun eigen directie te contacteren voor de specifieke regels die op hun camping of vakantiepark gelden.

Geen toelating voor grensverkeer

De toelating voor tweedeverblijvers of jaarhuurders van stacaravans of vakantiewoningen heeft geen invloed op het toegelaten grensverkeer. Inwoners van Nederland mogen hiervoor de grens dus niet oversteken. Bij een politiecontrole riskeren ze een boete.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be