Naar inhoud
Gemeente Mol

Welk opvang- en vrijetijdsaanbod voor kinderen organiseren we deze zomer?

opvang en vrijetijdsaanbod zomer
maandag 11 mei 2020

Ook tijdens de coronacrisis wil het gemeentebestuur zoveel mogelijk kinderen en jongeren tijdens de zomervakantie een zinvolle en sportieve opvang- en vrijetijdsbesteding laten beleven. Concreet spreken we over de activiteiten van Grabbelpas, de zomeropvang door onze buitenschoolse kinderopvang en de speelpleinwerking op Galbergen. Achter de schermen wordt er tussen de drie initiatieven nauw samengewerkt en wordt alles op elkaar afgestemd. De definitieve invulling van elk initiatief is op dit moment nog onduidelijk en hangt af van de coronamaatregelen die deze zomer zullen gelden. Verdere concrete informatie volgt de komende weken.

We betreuren het ten zeerste dat we ouders op dit moment niet meer duidelijkheid en zekerheid kunnen bieden over de opvang- en vrijetijdsmogelijkheden tijdens de zomervakantie. Afhankelijk van de mogelijkheden die de Nationale Veiligheidsraad toelaat, proberen we toch zoveel mogelijk ‘coronaproof’ te organiseren. Dit betekent dat we zo lang mogelijk moeten wachten én geen zaken annuleren.

  1. Grabbelpas

Het grabbelpasprogramma voor de zomervakantie dat eerder al werd gelanceerd, is gewijzigd. Onze afdeling jeugd en sport werkte een vereenvoudigd en kwalitatief aanbod jeugd- en sportactiviteiten uit. Je vindt het nieuwe aanbod op www.gemeentemol.be/grabbelpas.

> Locatie en uren

De grabbelpasactiviteiten vinden plaats op twee locaties: sportsite Den Uyt en De Zwaan. Dagelijks worden er tussen 9 en 16 uur activiteiten georganiseerd. Voor en na de activiteiten voorzien we opvang tussen 8 en 9 uur en tussen 16 en 17 uur.

> Lotingssysteem

Net als vorig jaar wordt ook nu gewerkt met een lotingssysteem. De loting wordt enkel toegepast op activiteiten waarvoor meer kinderen zich kandidaat stellen dan het aantal beschikbare plaatsen (volzette activiteiten). Selecteer je een activiteit waarvoor voldoende beschikbare plaatsen zijn, dan kan je kind na de loting ook effectief deelnemen.

> Inschrijven lotingssysteem

  1. Ouders selecteren tussen woensdag 13 mei (19 uur) en zondag 24 mei (22 uur) de gewenste dagen (halve/hele) via de webshop.
  2. De loting zelf vindt plaats op maandag 25 mei.
  3. Op maandag 25 mei maken we de resultaten bekend: ouders vinden in het winkelmandje van de webshop het resultaat terug.
  4. De inschrijvingen zijn pas definitief na betaling. Ouders krijgen hiervoor de tijd tot vrijdag 29 mei ’s avonds. Betaal je te laat? Dan worden alle inschrijvingen geannuleerd.
  5. Inschrijven voor de open plaatsen en voor niet-inwoners kan vanaf maandag 8 juni.
  • 2. Buitenschoolse kinderopvang

De online inschrijvingen voor de buitenschoolse kinderopvang voor juli en augustus werden uitgesteld tot zaterdag 23 mei. Normaal zouden de inschrijvingen op 25 april starten. Ouders die op 23 mei reserveren voor de buitenschoolse kinderopvang, kunnen ten laatste op 28 mei gratis annuleren.

Door de coronacrisis is het nog onduidelijk hoe, waar en met welke capaciteit we de opvang tijdens de zomervakantie mogen organiseren. Wanneer verdere informatie bekend is, informeren we rechtstreeks alle ouders die van de buitenschoolse kinderopvang gebruikmaken én maken we de regeling publiek bekend.

  • 3. Speelplein Galbergen

De monitoren van Speelplein Galbergen bekijken momenteel hoe zij hun zomeraanbod vorm kunnen geven. Ook het eventuele gelijkstellen van de uren met deze van de buitenschoolse kinderopvang en Grabbelpas behoort tot de opties. Ook voor de speelpleinwerking wordt gedacht aan vooraf (online) inschrijven en wordt bekeken welke ruimtes en terreinen op het domein kunnen ingezet worden.

Meer info:

> jeugd en sport, 014 33 05 10, jeugddienst@gemeentemol.be  of sportactiviteiten@gemeentemol.be

> buitenschoolse kinderopvang, 014 33 15 72, bkomol@gemeentemol.be

> Speelplein Galbergen, speelpleingalbergen@hotmail.com, www.speelplein-galbergen.be