Naar inhoud
Gemeente Mol

Mondmaskers in MooiMol: wat, waar, wanneer?

Mondmaskers wat waar wanneer
Dit nieuwsbericht is niet actueel.
dinsdag 28 april 2020

In afwachting van onze eigen en de federale mondmaskers die we volgens verwachting midden mei huis-aan-huis zullen verdelen, kan je ook nog op andere manieren aan een mondmasker komen. De afgelopen weken hebben al tal van inwoners mondmaskers gemaakt voor zowel de zorgsector als andere inwoners. We zijn hen hier uitermate dankbaar voor. We zetten de stand van zaken en mogelijkheden helder op een rij.

  • Wanneer huis-aan-huis verdeling mondmaskers?

We waren begin vorige week één van de eerste gemeenten die een order plaatsten bij Think Pink om alle inwoners te voorzien van een mondmasker. We zijn momenteel in overleg met Think Pink waarbij we hopen zo snel mogelijk een leverdatum te ontvangen. We hopen deze mondmaskers midden mei te kunnen verdelen. Wanneer we de exacte leverdatum kennen, zullen we deze communiceren. Meer informatie hierover lees je hier.

Daarnaast heeft ook de Nationale Veiligheidsraad beloofd om voor elke inwoner een herbruikbaar stoffen mondmasker en twee filters te voorzien die je kan gebruiken in een zelfgemaakt mondmasker. We hebben van de federale overheid nog geen verdere informatie over timing en verdeling ontvangen.

  • Wat kan je in afwachting al doen?

In afwachting van deze huis-aan-huis verdeling nemen we deel aan de Nationale Naaiactie. Je vindt alle richtlijnen op www.maakjemondmasker.be. Vanaf 4 mei mogen stoffen- en garenwinkels hun deuren openen om de nodige materialen te verkopen.

  • Mondmaskers naaien voor jezelf, je buren, familie, vrienden,…

Je kan mondmaskers maken om jezelf, je buren, familie, vrienden,… te voorzien van de nodige mondmaskers. Steek ze in de brievenbus met een leuk briefje. Probeer zeker ook mensen te helpen die moeilijk voor zichzelf een mondmasker kunnen maken.

  • Mondmaskers naaien voor ouderen, risicogroepen, mensen in armoede, specifieke beroepsgroepen

Het gemeentebestuur heeft in ’t Getouw een inzamelpunt voor de verdeling van herbruikbare mondmaskers voor ouderen, risicogroepen, mensen in armoede en specifieke beroepsgroepen. Je kan deze mondmaskers binnenbrengen tijdens de openingsuren in de inkomhal van ’t Getouw of – buiten de openingsuren – via het inleverluik van de bibliotheek in de Molenstraat. Je kan deze mondmaskers met de nodige motivatie aanvragen via volgende link www.gemeentemol.be/mondmaskernodig.

Naast dit individueel verdeelsysteem via het e-formulier heeft het gemeentebestuur nog de uitdrukkelijke ambitie om op korte termijn de nodige mondmaskers gericht te verdelen richting inwoners in kansarmoede. Ook hiervoor kan je nog steeds zelfgemaakte mondmaskers binnenbrengen.

  • Mondmasker kopen

Je kan ook altijd lokaal een mondmasker kopen. Verschillende ondernemers en verenigingen bieden dit aan. Hieronder vind je een voorlopig overzicht:

- Pimpernieuw: pimpernieuw.be/corona

- FJA Oeyen: fja-oeyen.be/nl/shop  

- De lappenmand: delappenmand.be/webshop?q=mondmasker

Ook op deze lijst? Verkoopt je handelszaak of vzw (zelfgemaakte) mondmaskers? Laat het dan weten via mail aan communicatie@gemeentemol.be, dan vullen we onze lijst verder aan.

Correct gebruik essentieel

We benadrukken dat mondmaskers in de exitstrategie heel belangrijk zijn voor bescherming, maar niet voldoende. Ze beschermen vooral de andere personen in een drukke omgeving. Correct gebruik is essentieel.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 09 61, communicatie@gemeentemol.be