Naar inhoud
Gemeente Mol

Hoe pakken we in Mol de exitstrategie corona aan?

veiligheidsraad 24 april
Dit nieuwsbericht is niet actueel.
vrijdag 24 april 2020

Vrijdag 24 april besliste de Nationale Veiligheidsraad over de exitstrategie in de strijd tegen het coronavirus. De Nationale Veiligheidsraad maakte een tijdschema bekend voor de komende weken. Zaterdag 25 en zondag 26 april vergadert onze gemeentelijke crisiscel al voor eerste analyses van deze aangepaste coronamaatregelen. Maandag starten we de verdere gemeentelijke communicatie om al onze inwoners en handelaars zo goed mogelijk en tijdig voor te bereiden. Samen krijgen we in MooiMol het coronavirus stap voor stap klein. Ook deze nieuwe uitdaging gaan we samen aan! De eerste veranderingen gaan in vanaf maandag 4 mei. Tot dan gelden de actuele coronamaatregelen en verandert er dus niets.

Onze inwoners legden de afgelopen weken een bijzonder grote discipline aan de dag om de coronamaatregelen strikt na te leven. Het Heilig Hartziekenhuis, de drie woonzorgcentra (Witte Meren, Hemelrijck, Ten Hove), de thuisverpleegkundigen en onze zorginstellingen (De Witte Mol en Den Brand) leverden prachtprestaties en zijn iedereen enorm dankbaar voor de solidariteit. Meer dan ooit is het gemeentebestuur fier op z’n inwoners. Jullie maakten MooiMol, iedere dag opnieuw.

Opnieuw werken of naar school

De officiële toelichting van de exitstrategie door de Nationale Veiligheidsraad luidt een nieuwe fase in. Het coronavirus is absoluut nog niet definitief verslagen, toch staan we de komende weken voor een gefaseerde versoepeling van de stilaan vertrouwde coronamaatregelen. Elke versoepeling gaat gepaard met strikte hygiëne- en afstandsmaatregelen. We beseffen dat deze versoepeling niet voor elke inwoner even gemakkelijk is en hebben dan ook veel begrip voor de angst en onzekerheid die hiermee mogelijk gepaard gaat. Terwijl we de afgelopen weken met ons gezin vooral thuis moesten blijven, starten we de komende periode opnieuw met werken of naar school gaan.

 

Hoe verloopt de versoepeling?  

Hieronder geven we al een eerste overzicht van de aangepaste coronamaatregelen volgens de belangrijkste data. Al deze data gelden onder voorbehoud, afhankelijk van de evolutie van de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. Wanneer de hygiëne- en afstandsmaatregelen onvoldoende worden opgevolgd, dreigt het risico op een nieuwe piek die onze gezondheidszorg terug in gevaar brengt. De verdere versoepeling kan op basis van nauwkeurige monitoring elk moment worden vertraagd of zelfs teruggedraaid.  

Hieronder vind je een eerste zo volledig mogelijk overzicht van de gecommuniceerde timing:

Vanaf maandag 4 mei

 • Alle bedrijven mogen opnieuw opstarten met respect voor hygiëne- en afstandsvoorwaarden. Elk bedrijf moet zijn werkorganisatie zo ‘coronaproof’ mogelijk aanpassen, gebaseerd op de sectorale afspraken. Telewerken blijft de norm.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer, zowel in de voertuigen als in de stations en op het perron. Door het dragen van een mondmasker bescherm je medereizigers tegen besmetting. Vermijd zoveel mogelijk de piekuren.
 • Buitensporten (golf, tennis, vissen, paardrijden,…) zonder fysiek contact worden met maximum 2 personen opnieuw mogelijk.
 • Fysieke ontspanning in de buitenlucht (wandelen, fietsen) mogen met twee extra personen, aanvullend op de eigen gezinsleden.
 • Aanvullend op de bestaande winkels die open zijn, mogen ook stoffen- en garenwinkels de deuren openen. Dit helpt iedereen bij het maken van herbruikbare stoffen mondmaskers.
 • De werking van de gezondheidszorg wordt stapsgewijs genormaliseerd.
 • In plaats van de bestaande noodopvang vangen scholen de kinderen op van alle werkende ouders.

Vanaf maandag 11 mei

 • Alle winkels – klein of groot, ongeacht de winkelsoort - mogen opnieuw de deuren openen. Ook zij moeten zorgen voor de toepassing van hygiënemaatregelen en voldoende afstand tussen zowel de klanten onderling als de winkelmedewerkers met de klanten. De specifieke voorwaarden voor de heropening van de winkels worden nog bepaald, zowel op vlak van winkelorganisatie, klantenontvangst als toegangsbeperking.
 • Contactberoepen – zoals kappers – mogen op dit moment nog niet openen.

Vanaf maandag 18 mei

 • De lagere en middelbare scholen organiseren op vrijdag 15 mei optioneel een ‘proefdag’, waarna op maandag 18 mei onder strikte voorwaarden de echte heropstart plaatsvindt voor een aantal leer- en studiejaren. Voor de lagere school gaat het om het eerste, tweede en het laatste studiejaar. Ook praktijkgerichte opleidingen krijgen prioriteit bij de heropstart. Er wordt lesgegeven in kleinere klassen met maximum tien leerlingen. Ook op de scholen geldt zowel voor de leerkrachten als de leerlingen (vanaf 12 jaar) de verplichting tot het dragen van een mondmasker. Thuiswerk wordt gecombineerd met klassikale lessen. De kleuterscholen blijven zeker gesloten tot eind mei.
 • De mogelijkheden voor privébijeenkomsten thuis worden in deze fase onderzocht. Een beslissing is hierover nog niet genomen. Datzelfde geldt ook voor de opening van musea, het gebruik van tweede verblijven en daguitstappen naar de Kust of de Ardennen. Mogelijk wordt het ook mogelijk om met meer dan twee andere personen te sporten, aanvullend op de eigen gezinsleden.

 

Eind mei & na 8 juni

 • Ten vroegste eind mei wordt een beslissing genomen over zomerkampen van jeugdbewegingen. Ook in deze periode valt mogelijk de beslissing over de toelating van kleinschalige openluchtevenementen. Festivals en massa-evenementen blijven in elk geval verboden tot 31 augustus.
 • Ook de bestaande regels voor huwelijken en begrafenissen worden pas in deze fase ten vroegste bijgestuurd. Tot dan blijven de actuele beperkingen gelden.
 • Cafés, restaurants, pretparken, bioscopen,… mogen al zeker niet vroeger open dan 8 juni open.
 • Voor reizen en evenementen verandert er niets voor 8 juni. Pas dan behoort een versoepeling tot de mogelijkheden.

Varia

 •  De beslissing over sportwedstrijden valt pas in de loop van volgende week.

Drie basisregels blijven in elke fase

Elke fase van de exitstrategie blijven drie basisregels cruciaal om een heropflakkering van het virus te voorkomen:

 1. Wie zich ziek voelt, blijft thuis. Dit is de allerbelangrijkste basisregel. Dokters zullen coronatesten kunnen uitvoeren. Bij een positieve test wordt een ‘track & trace’-systeem geactiveerd om te analyseren met wie je als zieke de afgelopen veertien dagen in contact kwam.
 2. Respecteer overal en altijd de onderlinge afstand van minimum 1,5 meter tot elkaar.
 3. Zorg voor voldoende handhygiëne. Was regelmatig je handen met water en zeep.

Verdeling mondmaskers

Onze beslissing afgelopen dinsdag 21 april om 41.000 herbruikbare mondmaskers aan te kopen voor iedere inwoner, bleek de juiste. Mondmaskers zijn vanaf 4 mei in specifieke situaties (openbaar vervoer, scholen,…) verplicht. Daarnaast zijn ze sterk aanbevolen op elke publieke plaats waar de sociale afstand in het gedrang komt. Mondmaskers zijn belangrijk voor bescherming, maar niet afdoende. Ze beschermen vooral de andere personen in deze omgeving. Correct gebruik is essentieel.

Als gemeentebestuur willen we elke inwoner gelijke kansen garanderen op bescherming. Aanvullend juichen we de beslissing van de federale overheid toe om gratis één mondmasker (aangevuld met twee filters) naar elke inwoner te verdelen. Op deze manier beschikken al onze inwoners minstens over twee herbruikbare mondmaskers, wat noodzakelijk is om tijdig te kunnen wisselen om uit te wassen.

Het gemeentebestuur stond de afgelopen dagen in nauw contact met onze leverancier Think Pink. Komende week hopen we meer te vernemen over de leveringsdatum, waarna de verdeling naar onze inwoners kan opstarten. Achter de schermen zijn we volop bezig met de organisatie van deze grote logistieke operatie. Ook in de verdeling van de federale mondmaskers spelen we mogelijk een belangrijke rol.