Naar inhoud
Gemeente Mol

Wat met de Molse activiteiten en evenementen de komende weken en maanden?

Evenementen 3 mei
Dit nieuwsbericht is niet actueel.
donderdag 16 april 2020

De verlenging van de coronamaatregelen tot en met 3 mei en het verbod op massa-evenementen tot en met 31 augustus heeft een grote impact op de komende maanden. Het gemeentebestuur nam vandaag de eerste beslissingen omtrent de eigen evenementen en start de komende dagen de nodige communicatie op met alle organisatoren. Het is in elk geval essentieel om een duidelijk onderscheid te maken tussen de periode tot en met 3 mei én de maanden nadien. We zetten de belangrijkste beslissingen van het gemeentebestuur op een rij.

  1. Tot en met zondag 3 mei

Door de verlenging van de coronamaatregelen tot en met 3 mei – inclusief het verbod op samenscholing - zijn alle activiteiten en evenementen in onze gemeente in deze periode verboden. Vele activiteiten waren door de organisatoren de afgelopen weken al op eigen initiatief geannuleerd.

De verlenging van de maatregelen betekent een automatische annulering van alle overblijvende activiteiten. Dit geldt zowel voor alle activiteiten en feesten in publieke als private sfeer (buiten het gezin). De verlenging betekent daarom ook de afgelasting van Ezaart kermis en bijhorende festiviteiten.

  1. Na zondag 3 mei
  • Geen massa-evenementen tot en met 31 augustus

De federale overheid besliste om tot en met 31 augustus geen massa-evenementen – waaronder muziekfestivals – te laten doorgaan. Voor onze eigen gemeentelijke evenementen betekent dit jammer genoeg de annulering van Mol Feest!, Mon Mol Martre en het kinderfeest Alles Kids.

Voor de massa-evenementen van externe organisatoren in onze gemeente bekijken we momenteel welke organisaties duidelijk onder dit begrip vallen. We gebruiken in deze eerste fase een strikte interpretatie, in afwachting van de beloofde verdere verduidelijking door de federale overheid de komende week.

Op dit moment is er nog geen duidelijke afbakening wat een massa-evenement volgens de federale overheid inhoudt. Voor het gemeentebestuur vallen in deze fase uitsluitend de muziekfestivals en de grotere fuiven onder deze aankondiging. We hanteren hiervoor verschillende veiligheidscriteria die vervat zitten in het aanvraagdossier van elke organisator.

  • (Nog) geen algemeen verbod voor overige activiteiten en evenementen

Voor de overige organisatoren van activiteiten en evenementen betekent de aankondiging van de Nationale Veiligheidsraad dus nog geen algemeen verbod van activiteiten en evenementen na 3 mei.

Wel roepen we alle organisatoren op om tot en met 31 augustus met kritische geest naar hun eigen activiteit of evenement te kijken. Activiteiten en evenementen waarbij de sociale afstand van 1,5 meter moeilijk gegarandeerd kan worden, zullen moeilijk haalbaar zijn. Organisatoren kunnen op elk moment hun eigen activiteit of evenement annuleren. 

  • Gemeentelijke organisaties in mei en juni

Voor de eigen gemeentelijke activiteiten en evenementen én alle zaken die in gemeentelijke accommodatie plaatsvinden, nam het gemeentebestuur een duidelijke beslissing. Voor de maanden mei en juni geldt een volledige annulering. Deze beslissing volgt op de eerste beslissing van 19 maart om alles te annuleren tot en met 30 april.

De nieuwe beslissing omvat het afgelasten van alle activiteiten en evenementen van Cultuurcentrum ’t Getouw, het Jakob Smitsmuseum, ecocentrum De Goren, de Academie voor Beeldende Kunsten, de Academie voor Muziek en Woord, onze bibliotheek, de dienst toerisme, het lokaal dienstencentrum en de afdeling jeugd & sport.

  • Grabbelpas in de zomer

De beslissing over Grabbelpas in de zomervakantie werd eerder al uitgesteld. We willen zo lang mogelijk wachten om te kijken wat nog haalbaar is.

  • Kermissen en markten in mei en juni

Ook over de kermissen, de dinsdagmarkten en de dierenmarkt kunnen we voor de periode mei en juni nog niet beslissen. Hiervoor moeten we de verdere federale richtlijnen afwachten in verband met het al dan niet verlengen van de maatregelen.

   

Meer info: communicatie@gemeentemol.be, www.gemeentemol.be/corona