Naar inhoud
Gemeente Mol

Fietsbieb voor jonge kinderen in Sint-Apollonialaan zoekt extra vrijwilligers

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
dinsdag 18 februari 2020

In 2017 opende de eerste Fietsbieb van onze provincie… in onze gemeente. Bij de Fietsbieb (Sint-Apollonialaan 198) kunnen gezinnen met jonge kinderen tot de leeftijd van 12 jaar kinderfietsen uitlenen. Het uitleenpunt van de Fietsbieb in onze gemeente draait volledig op vrijwilligers. De huidige ploeg functioneert goed en heeft er nog altijd zin in, maar enkele extra vrijwilligers die een handje willen toesteken zijn meer dan welkom. Interesse? Bel of mail naar 014 40 31 62 of 0475 85 62 29, regio.kempen@fietsbieb.be.

Ouders weten het al langer. Een kind ontgroeit zijn fietsje niet alleen bijzonder snel, ook de druk om regelmatig met een andere tweewieler uit te pakken neemt sneller toe dan de portemonnee kan volgen. En al vind je op een rommelmarkt vlot een leuk tweedehandsje, vaak komen er wat kosten aan te pas vooraleer zoon of dochter veilig de baan op kan.

Fietsbieb verzorgt je tiptop

Leden van de Fietsbieb hoeven zich daar geen zorgen over te maken. Zij kunnen voor hun kind (tot 12 jaar) een jaar lang een fiets lenen. Tweedehands, maar tiptop in orde. Is zoon of dochter aan een grotere fiets toe of wil hij of zij eens een ander modelletje? Wel, dan mogen leden de geleende fiets gewoon inwisselen voor een ander exemplaar uit de Fietsbieb. Een heel jaar lang! Zelfs veel langer, als je ook de volgende jaren lid blijft.

 

Wie is fietsbieber?

Lid worden kost je 20 euro voor een jaar. Als je een fiets leent, betaal je 20 euro waarborg. Je krijgt die terug wanneer je de fiets weer inlevert. Wie een kinderfiets in goede staat aan de Fietsbieb schenkt, is meteen een jaar gratis lid. Die fiets wordt volledig in orde gebracht en krijgt vlug een nieuw leven.

Vooraleer ze uitgeleend worden, zorgen de vrijwilligers van de Fietsbieb dat de fietsjes op punt staan en hersteld worden. Eénmaal de kinderfiets is geleend, staan de ouders in voor het onderhoud of ze gaan ermee naar hun lokale fietsenwinkel.

Er is meer

De Fietsbieb speelt in op ‘het nieuwe delen’ en wil fietsen stimuleren bij kinderen en in gezinsverband. Fietsen is immers niet alleen gezond maar ook goed voor het milieu.

 

Vrijwilligers gezocht voor onze Fietsbieb!

De Fietsbieb zoekt gedreven vrijwilligers.

  • Wil je ouders en kinderen helpen bij de keuze van hun fietsje?
  • Repareer je graag fietsen en wil je mee zorgen voor een ruim aanbod aan veilige kinderfietsen?
  • Draai je je hand niet om voor een juiste administratie?
  • Wil je op zoek gaan naar tweedehandsfietsjes?
  • Zegt het je wel iets om de Fietsbieb in onze gemeente mee open te houden?
  • Wil je de Fietsbieb mee promoten of heb je creatieve ideeën?

Dan ben jij wellicht de geknipte vrijwilliger voor de Fietsbieb. De Fietsbieb is twee namiddagen per maand open gedurende twee uur. Het engagement dat je aangaat slorpt dus niet te veel van je tijd op.

De vrijwilligers genieten van hun tijd in de Fietsbieb. Eén van de vrijwilligers zegt: “Als je ziet hoe gelukkig kinderen met hun fietsje buiten stappen, daar geniet ik met volle teugen van.”

Tweedehands kinderfietsen: steeds welkom

De Fietsbieb leent tweedehands kinderfietsen uit. Deze kopen ze onder andere aan bij het sociale tewerkstellingsproject, Het Fietsenatelier (vzw De Sprong). Maar ook vrijwilligers van de Fietsbieb sleutelen aan kinderfietsen om ze in orde te maken. Heb je thuis nog een kinderfietsje staan, dan kan je hem aan de Fietsbieb schenken. Je fiets krijgt dan een tweede leven bij een ander kind.

De Fietsbieb is een vrijwilligersinitiatief van Stroming vzw en Beweging.net in samenwerking met lokale Molse partners zoals de vierdewereldwerking Ons Huis, Het Fietsenatelier en het gemeentebestuur. Zo biedt het gemeentebestuur onder andere onderdak aan deze vereniging in het gebouw Apollon.

Waar en wanneer is de Fietsbieb open?

Je vindt de Fietsbieb in de Sint-Apollonialaan 198. Je kan er terecht:

  • elke 2de woensdag van de maand van 14 tot 16 uur
  • elke 4de zaterdag van de maand van 14 tot 16 uur

Meer info: Fietsbieb regio Kempen, 014 40 31 62 of 0475 85 62 29, regio.kempen@fietsbieb.be