Gemeentebestuur zet netheidsverantwoordelijken in de bloemetjes

woensdag 18 december 2019

Op dinsdag 17 december trakteerde het gemeentebestuur de vrijwilligers van het project netheidsverantwoordelijken op een dankreceptie. In ecocentrum De Goren ontvingen ze een welverdiende gemeentelijke cadeaubon van 50 euro. De deelnemende verenigingen krijgen gemiddeld een bedrag van 707,94 euro op hun rekening gestort.

Het project netheidsverantwoordelijken bestaat in onze gemeente al sinds 2004. Momenteel tellen we 61 individuele vrijwilligers en 40 verenigingen die deelnemen aan het project. Met dit netwerk van netheidsverantwoordelijken zetten we de strijd tegen zwerfvuil verder.

Driemaal per jaar ruimen

Deze individuele inwoners of verenigingen en scholen engageren zich om minstens driemaal per jaar het zwerfvuil op te ruimen. Zij verzamelen het zwerfvuil in de straten en brengen dit afval naar een afgesproken plaats waar de gemeentediensten het ophalen en afvoeren. Maar liefst 90 procent van alle straten in onze gemeente, exclusief de centrumstraten, werden in 2019 door de netheidsverantwoordelijken zwerfvuilvrij gemaakt. Daarnaast wordt er nog zwerfvuil geruimd langs verschillende wandel- en fietstrajecten. In elke gehucht dekt het project zo goed als het volledige grondgebied. Het opgehaalde afval stond gelijk aan 1.270 vuilniszakken.

Dank

Het gemeentebestuur waardeert het enorm dat zoveel inwoners zich jaar na jaar vrijwillig inzetten om in onze gemeente het zwerfvuil op te ruimen. Als dank schenken we elke vrijwilliger een gemeentelijke cadeaubon van 50 euro. Voor verenigingen en scholen voorzien we – afhankelijk van het aantal straten dat wordt proper gehouden – een aardig bedrag voor de clubkas. In 2019 bedroeg dit gemiddeld 707,94  euro, goed voor 14,15 kilometer dat de vereniging proper houdt. Het totale bedrag voor de verenigingen kwam op 27.610 euro.

Gezocht: Molse netheidsverantwoordelijken

Het gemeentebestuur zoekt nog steeds inwoners, Molse verenigingen en scholen die zich kandidaat stellen als netheidsverantwoordelijke. Ook jij kan je steentje bijdragen om van onze gemeente een nette gemeente te maken. Gooi je mee in de strijd tegen zwerfvuil en meld je bij de milieudienst.

Meer info: milieudienst, 014 33 07 35, milieudienst@gemeentemol.be