Ga de strijd aan tegen ratten: wat kan jij doen?

vrijdag 9 augustus 2019

Door het droge en warme weer de afgelopen weken en maanden ontving onze milieudienst veel meldingen over ratten. Onze gemeentelijke rattenvanger gaat bij elke melder langs om rattengif te plaatsen. Om een verdere uitbreiding van het probleem te voorkomen, roept het gemeentebestuur alle inwoners op om rekening te houden met enkele tips.

De droogte van de afgelopen weken spoort ratten aan om de riolering te verlaten en elders op zoek te gaan naar eten en water.

Om ratten in en rond je woning te vermijden, volg je best onderstaande tips:

• Sluit alle voedsel voor huisdieren, kippen,… goed af.
  • Geef je kippen niet overmatig veel voedsel. Eten dat blijft staan, trekt ratten aan.
  • Sluit afvalbakken.
  • Vermijd zwerfvuil. Zwerfvuil langs de weg trekt ratten aan.
  • Composteer correct.

Correct composteren

Fout composteren in een compostbak of op een mesthoop is een belangrijke oorzaak voor overlast van ratten. Gekookt voedsel, vis- en vleesresten,… horen niet thuis in de compostbak. Ratten en ander ongedierte zijn er gek op.

Wat mag wel in je compostbak?

• Fruit- en groenteresten
  • Koffiedik en filterzakjes
  • Theeblaadjes en –zakjes
  • Noten en doppen
  • Tuin- en snijbloemen
  • Haagscheersel
  • Grasmaaisel (beperkt)
  • Bladeren en naalden
  • Uitwerpselen van planteneters

Wat mag niet in je compostbak?

• Gekookt voedsel
  • Saus, vet en olie
  • Resten van dierlijk materiaal zoals beenderen, vis- en vleesresten
  • Synthetische materialen
  • Luiers
  • Aarde, grond, (hout)as, kalk
  • Stof van de stofzuiger
  • Uitwerpselen van vleeseters

Ratten melden

Zit je met ratten in of rond de woning? Verwittig het gemeentebestuur via het e-formulier op www.gemeentemol.be/ratten. Na je melding laat de rattenvanger weten wanneer hij langskomt. Op het moment van zijn bezoek moet er iemand aanwezig zijn.

Meer info: milieudienst, 014 33 07 35, milieudienst@gemeentemol.be