Naar inhoud
Gemeente Mol

Behaag onze Kempen: bestel voor 21 oktober inheemse en streekeigen planten

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
donderdag 5 september 2019

Ook dit najaar loopt in onze gemeente de actie ‘Behaag onze Kempen’. Deze grootschalige actie is intussen aan haar 25ste editie toe. De organisatoren willen inheemse en streekeigen soorten promoten. Van september en tot en met 20 oktober 2019 kan je plantgoed bestellen via www.iok.be/bok.

Zoek je soorten die geschikt zijn voor jouw tuin? Informeer je vooraf goed! Je vindt heel wat nuttige informatie op www.iok.be/bok en in de infobrochure die gratis verkrijgbaar is bij de milieudienst in ’t Getouw, Molenhoekstraat 2. Op de website kom je ook eenvoudig te weten welke haag ideaal is voor jouw tuin.

Streekeigen plantgoed

Inheemse en streekeigen haagplanten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin.

Vriendelijk voor bijen

Heel wat van het aangeboden plantgoed is ook zeer nuttig om meer bijen aan te trekken naar je tuin. Op het bestelformulier staat die aangeduid met een J. Speciaal voor de bijen wordt ook bloemenzaad voor bloemenweiden en bloembollen aangeboden. Een bijenbosje biedt dan weer een ideale combinatie van planten om bijen naar je tuin te lokken en de biodiversiteit in je buurt te versterken.

Autochtone planten

Waar mogelijk werd gekozen voor autochtoon plantmateriaal. Dit zijn nakomelingen van planten die zich hier na de laatste ijstijd spontaan vestigden. Autochtone planten zijn beter aangepast aan ziektes, uitzonderlijke vorstperiodes, interacties met andere organismen,... Onze fauna en flora is beter aangepast aan de groei- en bloeicyclus van autochtone bomen en struiken.

Kies voor gemengde hagen

Gemengde hagen bestaan uit meer dan één soort. Deze hagen zijn beter bestand tegen ziekten en plagen en hebben een mooi blad-, bloesem- en besseneffect.

Aanbod

Het aanbod bestaat uit inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters, steunpalen voor fruitbomen en compost.

Hoe bestellen?

Bestellen doe je bij voorkeur via www.iok.be/bok. Maar je kan het bestelformulier ook afleveren op de milieudienst in ’t Getouw, Molenhoekstraat 2. Bestellen kan tot en met 20 oktober 2019.

Afhalen plantgoed

Het bestelde plantgoed haal je zelf af op zaterdag 23 november tussen 9.30 en 11.30 uur op de afhaalplaats van je keuze.

Behaag onze Kempen wordt georganiseerd door IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 26 Kempense gemeentebesturen.