Gezocht: vrijwilligers die nieuwkomers wegwijs maken via Het Kompas

maandag 8 juli 2019

Voor anderstalige nieuwkomers die in onze gemeente komen wonen, is het niet eenvoudig: inschrijven bij een ziekenfonds, afsluiten van verzekeringen, zoeken van kinderopvang, afspraken maken bij een dokter, de zoektocht naar een geschikte woning,… Daarom zoeken we inwoners die hen wegwijs willen maken via ‘Het Kompas’. Heb je zin om je hiervoor in te zetten en kan je je vrijmaken op woensdagvoormiddag? Stuur dan een mail naar hanne.rijkers@gemeentemol.be!

We zoeken inwoners die onze gemeente goed kennen en zin hebben om ons enthousiaste vrijwilligersteam te versterken. Je kiest zelf hoeveel tijd je hieraan besteedt. Het Kompas is elke woensdagvoormiddag open. Je hoeft je niet elke week vrij te maken, we kunnen ook afspreken dat je bijvoorbeeld om de twee weken of éénmaal per maand komt.

Wat doet het Kompas?
Wanneer maatschappelijk werkers merken dat anderstalige nieuwkomers vragen hebben of extra hulp kunnen gebruiken, verwijzen ze hen door naar ‘Het Kompas’. In het zaaltje boven Bistro Apollon staat een vrijwilligersteam elke woensdag van 9 tot 12 uur klaar om de nieuwkomers verder te helpen.

De vrijwilligers helpen de nieuwkomers bij:

• Hun inschrijving bij de gemeente
  • Hun inschrijving bij de mutualiteit
  • Het afsluiten van een brandverzekering
  • De inschrijving bij de kinderopvang
  • Het doorverwijzen naar Nederlandse les, inburgering en Praatpunt
  • Het wegwijs maken naar computerlessen
  • Het maken van afspraken (huisdokter, tandarts, ziekenhuis)
  • De eerste kennismaking met de dokter
  • De aansluitingen bij nutsvoorzieningen (gas, elektriciteit, internet)
  • Het zoeken naar een woning
  • Ook het vrijetijdsaanbod in onze gemeente komt aan bod