Naar inhoud
Gemeente Mol

“Bezorgdheid omtrent aardbevingen door geothermiecentrale Vito”

aardbeving
Dit nieuwsbericht is niet actueel.
maandag 24 juni 2019

Het gemeentebestuur begrijpt de ongerustheid die bij een aantal inwoners leeft na de aardbeving zondagavond 23 juni veroorzaakt door de geothermiecentrale op Donk. Het gemeentebestuur vraagt dat Vito met spoed en in volledige transparantie onderzoekt of en welke risico’s er bestaan op gelijkaardige of sterkere aardbevingen in de toekomst. 

Samen met heel wat inwoners merkte ook het gemeentebestuur zondagavond 23 juni om 19.30 uur de trillingen op. Zondagnacht volgde meteen de berichtgeving vanuit Vito dat er zich een ‘geïnduceerde aardbeving’ heeft voorgedaan nabij injectieput 2 van de geothermiecentrale. Het ging om een aardbeving met magnitude 2.1 op de schaal van richter.

 

Seismometernetwerk

Bij aardbevingen van deze schaalgrootte spreken we over bevingen die vrijwel nooit enige vorm van schade aanrichten en hoogstens enkele (zeer) lichte objecten kunnen laten bewegen. Vito meldt verder dat ze met het eigen projectteam en externe partners de gegevens uit het eigen seismometernetwerk zullen analyseren om precies in te schatten wat er exact heeft plaatsgevonden.