Naar inhoud
Gemeente Mol

Brandweer adviseert om wespennesten enkel te verdelgen bij direct gevaar

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
dinsdag 4 juni 2019

Wist je dat wespen nuttige dieren zijn, wespenverdelging veel geld kost en bovendien slecht is voor de natuur? Meteen drie goede redenen om een wespennest niet zomaar te verdelgen. Ook de Brandweer zone Kempen wijst op de ecologische waarde van deze beestjes en adviseert om wespennesten enkel te verdelgen wanneer ze direct gevaar opleveren.

In principe kunnen mensen en wespen perfect samenleven. Ze vliegen niet rond op zoek naar een sappig plekje om te steken. Heb je een wespennest achterin de tuin, in een boom of in een berghok waar zelden iemand komt? Dan is het eigenlijk niet nodig om het nest te verdelgen. Het is een ander verhaal als het nest in de woning hangt of op plaatsen waar veel passage is.

 

We geven je drie goede redenen om een wespennest niet te laten verdelgen:

  • Insecten zijn erg nuttige dieren

Wespen zijn echte opruimers. Ze voeden zich met allerlei insecten zoals vliegen, muggen en bladluizen. De Europese hoornaar heeft het voornamelijk op andere wespen en vliegen gemunt. In die zin is het zelfs een bondgenoot voor wie een zomerse barbecue organiseert.

  • Wespenverdeling nadelig voor natuur

De brandweer is de grootste verbruiker van wespenpoeder in Vlaanderen. Ieder jaar worden duizenden kilo’s gebruikt om wespennesten te verdelgen. Dat vertelt ons iets over de impact die wij op de natuur hebben.

  • De kostprijs

Een wespenbestrijding kost 30,25 euro.

 

Brandweer adviseert

Twijfel je om een wespennest te laten verdelgen? Bel dan tijdens de kantooruren het wespennummer (014 56 69 90) van Brandweer zone Kempen. Ze geven je graag advies. Wil je daarna toch overgaan tot de aanvraag van een wespenverdelging, vul dan een ‘aanvraag wespenverdelging’ in via https://kempen.hulpverleningszone.be/. De eindbeslissing of een nest verdelgd wordt of niet ligt steeds bij de aanvrager zelf.

Meer info: Brandweer zone Kempen, 014 56 66 30, info@brandweerzonekempen.be, https://kempen.hulpverleningszone.be/