166 75-plussers op daguitstap naar Bokrijk op donderdag 16 mei

woensdag 22 mei 2019

Maar liefst 166 senioren, allemaal 75-plussers, reisden op donderdag 16 mei naar Bokrijk met de dienst seniorenplus. Voor onze daguitstap werkte de Molse Gidsenkring een boeiende route uit naar het openluchtmuseum. ’s Middags genoten de bezoekers van een heerlijke warme maaltijd op het domein. In de namiddag brachten ze een bezoek aan de molen van Millegem en de schuur van Sluis. De dag werd afgesloten met koffie en Limburgse vlaai. De uitstap werd erg gesmaakt door de aanwezigen.

De uitstap was een initiatief van de Molse seniorenraad in samenwerking met de dienst seniorenplus en de Molse Gidsenkring.

Jules Boven schreef volgend verslagje:

Mijmeren over vroeger tijdens uitstap naar Bokrijk

Jaarlijks maken we met de seniorenraad een rondrit met de bus in de omgeving. Deze reis is voorbehouden voor 75-plussers en kent elk jaar een groot succes.

Vier volle bussen

Ook dit jaar. Op 16 mei vertrokken we met vier bussen naar Bokrijk. Mol stond en staat dit jaar in de kijker in dit openluchtmuseum en vele senioren weten nog altijd waar de molen van Millegem en de schuur van Mieke Maes van 't Sluis vroeger stonden. Sommigen wisten nog op welke balk ze hun naam en misschien die van hun liefje, hadden geschreven.

Wetenswaardigheden op onze route

De bussen verzamelden aan het zwembad en vertrokken richting Limburg. Onderweg kregen we een deskundige en goed gebrachte uitleg met vele wetenswaardigheden over de kanalen, de kerk van Oostham, de mijnen en noem maar op. De Molse gidsen waren ook nu weer uitstekend voorbereid en droegen zeker bij tot het succes van deze dag. Een zekerheid op onze jaarlijkse uitstap.

Smakelijke hoofdschotel met enkele kroketjes

’s Middags kwamen we aan in Bokrijk. We werden dicht bij het restaurant afgezet, zodat we met de groep, waarvan de gemiddelde leeftijd een stuk boven de 80 lag, aan tafel konden aanschuiven. Het hele restaurant was in restauratie, maar alles wat er moest zijn, was er. In de keuken waren er wel wat problemen met de elektriciteit, zodat we de smakelijke schotel van het hoofdgerecht met wat minder kroketten moesten verwerken. Helaas, maar we lieten het niet aan ons humeur komen.

Het Kempische stukje van Bokrijk

In de namiddag trokken we op excursie. In groepjes van 20 werden we rondgeleid door zeer bekwame gidsen. Ook hier waren ze grondig voorbereid en wisten ze op een aangename manier heel wat te vertellen.

We beperkten ons in Bokrijk tot de Kempische gebouwen. Heimwee sloeg geregeld toe. We passeerden langs de schuur van Zelm en vernamen veel informatie over de levenswijze vroeger. Voor velen onder ons nog herkenbaar, alsof het gisteren was. Het werd een mooie wandeling door een dorp uit een ver vervlogen tijd. Een wandeling waarbij iedereen wel wat herinneringen kon ophalen. We sloten af met een bezoek aan de schuur van ’t  Sluis en aan de molen van Millegem, allebei heel recent gerestaureerd en mooi opgeknapt. Knap om te bezoeken. Alle Molse senioren waren terecht fier op dit heemkundig erfgoed.

Koffie en gebak om na te praten

We sloten de dag af met een kop koffie en een stukje taart. Daarna bracht de bus ons terug naar het ‘nieuwe’ Mol. Het was een mooie, aangename dag. Net zoals de vorige jaren willen we ook dit jaar het gemeentebestuur bedanken. Zonder de gemeentelijke tussenkomst was deze aangename dag, vol goede herinneringen, onmogelijk geweest.

Meer info: dienst seniorenplus, 014 33 16 00, dienstseniorenplus@gemeentemol.be