Naar inhoud
Gemeente Mol

Boek ‘Spiegel van mijn ziel’ over de tekenkunst van Jakob Smits nu te koop

Bekijk ook

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
donderdag 16 mei 2019

De vzw Vrienden van het Jakob Smitsmuseum pakt uit met een nieuwe publicatie over de tekenkunst van Jakob Smits 1855 – 1928, door Piet De Ceuninck. Het boek ‘Spiegel van mijn ziel’ is een visuele traktatie met niet minder dan 200 schetsen en tekeningen. Voor 30 euro koop je een exemplaar in het Jakob Smitsmuseum (Sluis 155a) of bij Standaard Boekhandel (Statiestraat).

Jakob Smits (Rotterdam 1855 – Mol 1928) was een geobsedeerd tekenaar. Getuigenissen vermelden een ateliervloer die bezaaid lag met schetsen en tekeningen. Sommige waren niet meer dan vluchtige krabbels, summiere aanduidingen van sfeer of compositie. Andere muntten, ondanks de snelheid van uitvoering, uit in kracht van evocatie. Hij was een meester op het kleine oppervlak, maar wist net zo goed een groots opgezette tekening tot monumentaliteit te voldragen.

 

Auteur Piet Deceuninck

Auteur van het boek is Piet Deceuninck, docent aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Vanuit een zeer specifieke insteek schetst Piet Deceuninck Smits’ wezen en evolutie als tekenaar. Zijn eigen decennialange ervaring als docent aan de academie, als kunstenaar en als medebestuurslid en ‘huisrestaurateur’ van het Jakob Smitsmuseum, staat garant voor een breed inzicht in het werk van de Meester van Achterbos.

 

Tentoonstelling ‘De tekenkunst van Jakob Smits’

Aan de publicatie van dit boek is ook een tentoonstelling verbonden. Deze toont een selectie van tekeningen, studies en schetsen die in het boek besproken worden. De tentoonstelling loopt tot 15 augustus in het Jakob Smitsmuseum, Sluis 155a.

Meer info: Jakob Smitsmuseum, 014 31 74 35, info@jakobsmits.be, www.jakobsmits.be