Naar inhoud
Gemeente Mol

Foutief gebruik van nummerplaten op aanhangwagens meest voorkomende inbreuk

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
donderdag 4 april 2019

Op 23 en 30 maart werd er in onze politiezone specifiek gecontroleerd op aanhangwagens in de omgeving van de containerparken in Balen, Dessel en Mol. Er werden in totaal 33 inbreuken vastgesteld. In 23 gevallen bleek de reproductienummerplaat op de aanhangwagen niet conform de regelgeving.

De politie roept alle bestuurders met een aanhangwagen op om altijd in regel te zijn met de wettelijk voorgeschreven verlichting, veiligheidssignalisatie, nummerplaten, bandenprofiel en -spanning, de stabiliteit en de verdeling en het afdekken van de lading. Op die manier kunnen ernstige verwondingen aan zichzelf of derden vermeden worden.

 

Gelijkende nummerplaat

Tijdens de controleacties bleken heel wat bestuurders met een aanhangwagen de regelgeving rond de gelijkende nummerplaat op de aanhangwagen aan hun laars te lappen. Ook bij voorgaande controles op aanhangwagens bleek dit de meest voorkomende inbreuk. Het gaat om een overtreding van de tweede graad met een boete van 116 euro als gevolg. De wetgeving schrijft voor dat de aanhangwagen een reproductie moet dragen van de nummerplaat van het trekkende voertuig. Deze moet een retroreflecterende achtergrond hebben, achteraan bevestigd worden en stevig vasthangen. De kentekenplaten mogen niet overdekt worden.

 

Overige inbreuken

Tijdens de controle bleek de lading bij drie aanhangwagens niet voldoende afgedekt. Bij vier gecontroleerde bleek de noodkoppeling van de aanhangwagen niet in orde. In zes gevallen waren er mankementen aan de verlichting. Verder werd één bestuurder betrapt op een vervallen keuring. Eén chauffeur droeg geen gordel en één bestuurder negeerde het rood licht en het geluidssignaal aan een spooroverweg.

 

Gericht controles

De politie zal in de toekomst nog gerichte controles op aanhangwagens uitvoeren. Hierbij is ook aandacht voor de vereiste boorddocumenten en de juiste nummerplaat. Wie vragen heeft over de regelgeving in verband met aanhangwagens kan ons contacteren op celverkeer@politiebalendesselmol.be.

 

 

Meer info: lokale politie Balen-Dessel-Mol, celverkeer@politiebalendesselmol.be