Geboorte- of huwelijksakte voortaan sneller beschikbaar dankzij digitalisering

woensdag 3 april 2019

Sinds 31 maart worden akten van de burgerlijke stand (geboorteakte, huwelijksakte,…) enkel nog elektronisch opgesteld, ondertekend en bewaard. De digitalisering maakt het mogelijk om uittreksels en afschriften van akten in elke gemeente in België op te vragen. Dit betekent dat je de documenten ook sneller kan ontvangen.

De papieren geboorte- en huwelijksakte maakt plaats voor de digitale akte, opgeslagen in een centrale databank (DABS). De ambtenaar van de burgerlijke stand zal de aktes voortaan ook enkel elektronisch ondertekenen. Vanaf het ogenblik van ondertekening zijn de akten onmiddellijk beschikbaar.

Opvragen in elke gemeente in België

Voordien moesten uittreksels en afschriften van akte opgevraagd worden bij de burgerlijke stand van de gemeente of stad waar de akte werd opgemaakt. Met de komst van de databank voor de akten van burgerlijke stand kunnen inwoners uittreksels en afschriften van akten opvragen in elke gemeente in België. Dit geldt ook voor aktes opmaakt vóór 31 maart 2019.

Beschikbaar in drie landstalen

Inwoners zullen ook minder documenten moeten laten vertalen, want uittreksels en afschriften van akten opgemaakt vanaf 31 maart 2019 kunnen worden afgeleverd in één van de drie landstalen.

Uittreksel van akten opgemaakt voor 31 maart 2019 kunnen ook afgeleverd worden in één van de drie landstalen, afschriften daarentegen enkel in de taal waarin ze zijn opgemaakt.

Meer info: burgerlijke stand, 014 33 07 30, burgerlijkestand@gemeentemol.be