Naar inhoud
Gemeente Mol

Gemeentelijke basisschool Mozawiek beloond voor antipestbeleid

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
maandag 25 februari 2019

De gemeentelijke basisschool Mozawiek (Ezaart) ontving op 22 februari in Mechelen de ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs. Met deze prijs beloont jeugdorganisatie Tumult jaarlijks de scholen die werk maken van het strafste antipestbeleid. De prijsuitreiking was meteen ook het startschot van de Vlaamse Week tegen Pesten. Tot en met 1 maart organiseren scholen, jeugdwerkingen en andere organisaties acties tegen pesten.

De secundaire school Ursulinen Mechelen werd hoofdwinnaar en won 2.500 euro voor hun antipestbeleid. Negen andere scholen-laureaten, waaronder de gemeentelijke basisschool Mozawiek, krijgen elk 500 euro.

 

Motivatie van de jury bij laureaat Mozawiek

In Mol werd na een aantal studiedagen gekozen voor het bekende KiVa-antipestprogramma dat een fijn schoolklimaat helpt creëren door activiteiten en werken rond sociale vaardigheden. Preventie is terecht een speerpunt, maar ook de oplossingsgerichte elementen voor pesten uit KiVa krijgen in deze school hun plaats. Met een bewust en doorgedreven gebruik van KiVa, zit deze school dus zeer goed. Ook de kleuters werken al rond dezelfde vaardigheden, via de ‘Cas en Lisa’-lessen.

 

De school ontplooit ook naast de KiVa-lessen een brede waaier aan creatieve initiatieven om het leefklimaat te bevorderen. Er is een meldingssysteem en er wordt geëxperimenteerd op de speelplaats, bvb. met methodiekjes om kinderen zelf hun ruzies te leren oplossen. Wat geen goede resultaten oplevert, wordt opnieuw bekeken en eventueel vervangen. Ouders worden op systematische manier geïnformeerd. 

 

KiVa antipestprogramma: kennismaking

Kiva staat voor een schoolbrede aanpak om pesten te voorkomen en aan te pakken. ‘KiVa’ betekent in het Fins ‘fijn’ of ‘leuk’ en is bovendien de naam van het wetenschappelijk onderbouwd antipestprogramma dat ontwikkeld is in Finland. In Vlaanderen krijgt één op vijf van de leerlingen van 10 tot 18 jaar nog steeds te maken met pesterijen. KiVa heeft als belangrijkste doel het welbevinden op school te versterken en pest- en cyberpestproblemen te voorkomen (preventie) en op te lossen.

 

Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten

Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten engageert zich om het pestthema bespreekbaar te maken én te houden. Elk jaar organiseren zij de Vlaamse Week tegen Pesten. Leden van het Netwerk zijn partners uit verschillende sectoren: onderwijs, jeugdwerk, sport, welzijn, …

 

Campagneacties van Kies Kleur tegen Pesten en haar partners zijn onder andere:

 

Tumult

De jeugdorganisatie Tumult uit Mechelen wil kinderen en jongeren vredevol laten samenleven. En dat doen ze zo:

  • Ontmoeten doet ertoe: kinderen en jongeren met verschillende achtergronden leren van elkaar
  • Talent voor samen leven: Tumult leert jeugdwerkers ruzie maken
  • Durf denken, durf dromen, durf doen: Tumult stimuleert jongeren om hun mening te laten horen

Meer info:

> gemeentelijke basisschool Mozawiek, 014 31 50 99, directie.gbsmozawiek@gemeentemol.be

> www.kieskleurtegenpesten.be