Nieuw buurtinformatienetwerk in Rauw

donderdag 21 februari 2019

Op woensdag 20 februari ging een buurtinformatienetwerk (BIN) van start in Rauw. De burgemeester, korpschef, hoofdinspecteur en diefstal/preventieadviseur en de coördinator van het BIN in Rauw ondertekenden de oprichtingsakte. Hiermee ligt een samenwerkingsverband vast tussen de buurtbewoners en de politie.

Een BIN is een samenwerkingsverband tussen de lokale politie, bestuurlijke overheden en buurtbewoners met als doel de veiligheid binnen de eigen woon- en/of werkomgeving te versterken op basis van informatie-uitwisseling.

In een BIN staat sociale controle centraal om zo criminaliteit te voorkomen en aan te pakken. Bedoeling is dat bewoners van een wijk, maar ook winkeliers of bedrijven, de politie inlichten als ze iets verdachts zien. De politie onderneemt dan de nodige stappen en informeert de leden van het netwerk. Als het onderzoek het toelaat, krijgen de BIN-leden ook feedback. In het verleden kon de lokale politie al inbrekers en winkeldieven arresteren na meldingen van alerte burgers en winkeliers.

Acht BIN’s en een WIN actief

Met het BIN in Rauw telt onze gemeente zes buurtinformatienetwerken en één winkelinformatienetwerk (WIN):

• BIN Wezel, Schaapsbeemdenweg
  • BIN Wezel, Albertlaan
  • BIN Gompel
  • BIN Ezaart, Keikenstraat
  • BIN Heidehuizen
  • BIN Rauw
  • WIN Centrum

Samen met de BIN’s Hulsen en Rosselaar in Balen en het BIN industriezone omgeving Zandbergen-Stenehei in Dessel zijn er negen BIN’s en een WIN actief in de politiezone Balen-Dessel-Mol.

Aansluiten bij BIN RAUW?

Het buurtinformatienetwerk staat open voor alle inwoners van. Zij kunnen zich gratis aansluiten bij het BIN via een inschrijvingsformulier dat verkrijgbaar is bij de BIN-coördinator via mail op nick.bergmans@gmail.com of de betrokken wijkagent. Een mail sturen kan ook naar de preventiedienst via celpreventie@politiebalendesselmol.be.

Meer info: lokale politie Balen-Dessel-Mol, 014 33 37 00