Naar inhoud
Gemeente Mol

Verkeerseducatief Centrum maakt jongeren bewust van gevaren spoorlopen

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
maandag 18 februari 2019

Het Verkeerseducatief Centrum wil in samenwerking met Infrabel, jongeren bewust maken van de gevaren van spoorlopen. De infrastructuurbeheerder van de Belgische spoorwegen creëerde hiervoor een unieke ervaring. Dit door de leerlingen de gevaren te laten ervaren in virtual reality en ze zo te sensibiliseren om nooit de sporen over te steken waar het niet toegelaten is. Op 18 en 19 februari nemen vijf Molse scholen met 575 leerlingen uit het eerste middelbaar deel aan de sensibiliseringsactie.

Met de nieuwe sensibiliseringsactie ‘The Floor’ dompelt Infrabel jongeren op een vibrerend podium onder in een levensechte VR-ervaring rond spoorlopen. Tot 30 mensen kunnen tegelijk plaatsnemen op The Floor. Elke leerling krijgt een VR-bril waardoor ze een 360°-film zien, gefilmd vanuit het oogpunt van iemand die over de sporen loopt waar dit niet mag. Net op dat moment komt er een trein aan en beleven de jongeren een aanrijding met een trein. Er zijn geen expliciete beelden te zien, maar de film laat toch een sterke indruk na.

 

Vooraleer de leerlingen de VR-beleving op The Floor meemaken, is telkens een veiligheidsles voorzien waarin de veiligheidsregels aan de sporen, overwegen en in stations worden uitgelegd aan de hand van een interactieve presentatie.

 

Deelnemende scholen

Volgende scholen nemen deel aan de sensibiliseringsactie:

  • Campus Het Spoor
  • GiBBO Galbergen
  • Sint-Lutgardis
  • Technisch Instituut Sint-Paulus (TISP)
  • Sint-Jan Berchmanscollege

Meer info: verkeerseducatief centrum, 014 31 44 76, mol.verkeerspark@belgacom.net