Laat asbestplaten thuis ophalen door IOK en profiteer van goedkoper tarief!

donderdag 7 februari 2019

Inwoners kunnen voortaan asbestplaten thuis aan een goedkoper tarief laten ophalen door IOK Afvalbeheer. Het gemeentebestuur, IOK Afvalbeheer en OVAM maken op die manier werk van een versnelde afbouw van asbest. Een primeur in Vlaanderen, want onze regio is de eerste die hiervoor subsidies krijgt van OVAM. Profiteer van dit aanbod, want de aanwezigheid van asbest in en rond je woning houdt gezondheidsrisico’s in.

Decennialang werd asbest gebruikt in allerhande bouw- en materiaaltoepassingen. Bijna 2,5 miljoen gebouwen in Vlaanderen kunnen nog asbest bevatten. Ook in onze gemeente zijn er nog heel wat gebouwen waarvan de daken en gevels uit asbestcementleien of –golfplaten bestaan. Omdat asbestmaterialen met de jaren minder veilig worden, keurde de Vlaamse Regering op 20 juli 2018 een versneld afbouwbeleid goed. Met het actieplan ‘Asbestafbouw’ worden eigenaars ondersteund om asbest in gebouwen sneller op te sporen en te verwijderen.

Hoe werkt het?

IOK Afvalbeheer levert de plaatzak(ken) of een container en persoonlijke beschermingsmiddelen om veilig het asbesthoudend materiaal te ontmantelen. Je ontvangt ook een brochure met tips om het asbest veilig te verwijderen en jezelf en je gezin te beschermen. Je zorgt zelf voor het verwijderen van het hechtgebonden asbest en bergt het op in de plaatzak of container. Daarna maak je een afspraak en haalt IOK Afvalbeheer de asbesthoudende materialen thuis bij je op.

Maximaal aantal Inhoud
Plaatzakken 6 In 1 plaatzak passen maximaal 13 platen van +/- 400 kg = 30 m²
Container 2 Vanaf 180 m² (+/- 80 platen, +/- 2.400 kg) krijg je een container

Wat kost het?

In volgende tarieven zijn plaatsing en ophaling inbegrepen. De prijzen zijn tot 80% goedkoper!

Prijs Inbegrepen materiaal
Plaatzakken, normale prijs 80 euro nu 30 euro/zak

vanaf 2e 20 euro/stuk

2 sets PBM’s*
infobrochure
Containers,normale prijs 930 euro nu 170 euro/container Containerbag
2 sets PBM’s*
infobrochure
Extra PBM set* 7 euro Een stofmasker type P3, een tyvec overall en handschoenen

*PBM’s zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Een set van PBM’s bestaat uit: een stofmasker type P3, een tyvec overall en handschoenen.

Plaatzak of container bestellen?

Kleine hoeveelheden asbest, gratis naar het recyclagepark

Via het recyclagepark kan je ook kleinere hoeveelheden asbest gratis afleveren. Per gezin en per jaar is dit 200 kg hechtgebonden asbest (golfplaten, leien …).

Zelf asbestcement golfplaten verwijderen

Controleer eerst of je het asbest zelf mag verwijderen, beantwoord volgende vragen:

• Ik kan het materiaal verwijderen zonder het te breken.
  • Ik kan het materiaal los schroeven met een traag draaiende schroefmachine.
  • Het materiaal lijkt nog in goede staat.
  • Ik heb hulp (personen en machines) om de platen in zijn geheel te verwijderen en in zijn geheel naar beneden te brengen.
  • Ik weet waaraan ik begin.

Is het antwoord op al die vragen ja? Dan mag je het materiaal effectief zelf verwijderen mits de nodige veiligheidsmaatregelen. In andere gevallen neem je contact op met een erkend aannemer. Meer info op www.iok.be/asbest.

Meer info: IOK Afvalbeheer, 014 56 27 75, afvalbeheer@iok.be, www.iok.be/asbest