Naar inhoud
Gemeente Mol

Europese burger die in België verblijft en wil stemmen? Meld je voor 28 februari

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
vrijdag 1 februari 2019

Ben je een EU-burger, verblijf je in België en wil je in België stemmen voor het Europese parlement op zondag 26 mei? Schrijf je dan in op de kiezerslijst door een aanvraagformulier te downloaden op www.gemeentemol.be > verkiezingen > ‘Europese burgers die in België verblijven en willen stemmen’. Vul het formulier in en bezorg het voor 28 februari aan de bevolkingsdienst tijdens de openingsuren of stuur het op naar gemeente Mol, bevolkingsdienst, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol.

Europese burgers die in België verblijven en willen stemmen voor de verkiezingen van 26 mei, kunnen zich op de kiezerslijst laten zetten. Let op, als je ingeschreven bent op de kiezerslijst in een Belgische gemeente ben je verplicht om in België te stemmen en kan je niet meer stemmen voor de Europese verkiezingen in je land van herkomst.

Verder moet je aan volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent een EU-burger ingeschreven in een Belgische gemeente (in het vreemdelingenregister of bevolkingsregister).

Als EU-burgers worden beschouwd: de personen die de nationaliteit hebben van één van de volgende landen: Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië of Zweden. Britse onderdanen kunnen stemmen zolang de Brexit officieel niet is afgerond.

  • Je bent minimum 18 jaar oud en niet uitgesloten of geschorst uit het kiesrecht (zowel in België als in het buitenland). 
  • Je kan enkel stemmen voor het Europese parlement (niet voor de kamer van volksvertegenwoordigers en de gewest- en gemeenschapsparlementen).
  • Je moet ingeschreven zijn op de kiezerslijst vóór 28 februari 2019. Je kan een aanvraag indienen door een aanvraagformulier te downloaden op gemeentemol.be > verkiezingen > ‘Europese burgers die in België verblijven en willen stemmen’. Vul het formulier in en mail het naar verkiezingen@gemeentemol.be.

Je wordt per brief op de hoogte gebracht van de beslissing. Als je ingeschreven wordt, ontvang je in de loop van mei een oproepkaart om te gaan stemmen.

Let wel op: als je ingeschreven bent op de kiezerslijst in een Belgische gemeente ben je verplicht om in België te stemmen en kan je niet meer stemmen voor de Europese verkiezingen in je land van herkomst.

Al op de kiezerslijst voor verkiezingen van 2014?
Was je ingeschreven voor de Europese verkiezingen van 2014? Dan ben je nog steeds ingeschreven en hoef je verder niets te doen. Je zal automatisch een oproepingkaart krijgen om te gaan stemmen. Weet je niet meer of je ingeschreven bent? Contacteer dan de bevolkingsdienst.

Meer info: bevolkingsdienst, 014 33 07 16, verkiezingen@gemeentemol.be