Naar inhoud
Gemeente Mol

83 fietsers niet in regel met fietsverlichting, meer controles volgen

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
woensdag 9 januari 2019

Op 15 december en op 7, 8 en 9 januari controleerde de lokale politie Balen-Dessel-Mol op het correct gebruik van verlichting, zowel van fietsers als gemotoriseerde voertuigen. Er waren in totaal 83 fietsers niet in regel. Het merendeel van de overtreders was jonger dan 18 jaar en wordt op woensdagnamiddag of zaterdagochtend verplicht een verkeersklas te volgen. De negen overtreders ouder dan 18 jaar kregen een boete van 58 euro. Er werd ook een automobilist bekeurd omdat hij zijn verlichting niet op had staan.

Op zaterdag 15 december werd in Mol en Balen tussen 16 uur en middernacht extra gecontroleerd op het gebruik van fietsverlichting. Er werden vier overtredingen vastgesteld bij minderjarige en drie bij meerderjarige fietsers. Een automobilist die zijn verlichting niet op had staan mag zich aan een boete van 174 euro verwachten. Er werden ook vier chauffeurs betrapt op het negeren van verkeerslichten.

Begin januari werd gecontroleerd op de drukke schoolroutes in onze gemeente. Op 7 januari werden ‘s ochtends naar schatting 250 fietsers gecontroleerd in de Hofstraat. 28 minderjarige en drie meerderjarige fietsers waren niet in regel. Bij de controle voor de schooluren op 8 januari passeerden ook een 250-tal fietsers. Daar werden 20 minderjarigen en een meerderjarige tegenhouden met fietsverlichting die niet aan de wettelijke voorschriften voldeed. Op 9 januari ging de controle door langs de Gompelbaan. Van de ongeveer 200 passanten waren 22 minderjarige en 2 meerderjarige fietsers niet in regel. 

Correct gebruik van fietsverlichting

Sinds enkele jaren is het niet meer verplicht om vast licht op de fiets te hebben. Je mag de lampjes ook op je kledij of rugzak bevestigen. Ook knipperende lichten zijn toegestaan. Zolang je maar een wit of geel licht vooraan hebt en een rood licht achteraan. Daarnaast raadt de politie aan om een reflecterend vestje te dragen. De aankoop van fietsverlichting weegt alvast niet op tegen de boete en al helemaal niet tegen een verkeersongeval. Tegenwoordig kan je al voor een paar euro’s lampjes kopen. Dus neem even de tijd om te checken of je fiets in orde is en zorg ervoor dat je gezien wordt. 

Toekomstige controles

Zichtbaarheid in het verkeer is van levensbelang. Daarom plant de lokale politie Balen-Dessel-Mol in de volgende maanden nog controles, voornamelijk tijdens de donkere uren ’s morgens en 's avonds langs drukke schoolroutes en schoolomgevingen in de politiezone.

Meer info: politiezone Balen-Dessel-Mol, 014 33 37 00