Naar inhoud
Gemeente Mol

Gemeentebestuur wordt eigenaar van volledige site De Zwaan op de Markt

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
dinsdag 18 december 2018

Met de aankoop van de laatste delen van De Zwaan die nog eigendom waren van de Vlaamse overheid, wordt het gemeentebestuur de enige eigenaar van dit unieke historische complex in het hart van onze gemeente. De laatste aankoop omvat onder andere de vleugel van de Academie voor Beeldende Kunsten langs de Molderdijk en de verbindingsweg tussen de Molderdijk en de Rivierstraat. Het gemeentebestuur betaalt hiervoor 1,143 miljoen euro. Dankzij deze aankoop besparen we jaarlijks de huurkosten uit.

De Academie voor Beeldende Kunsten heeft al sinds midden de jaren ’90 onderdak in De Zwaan. In 2001 investeerde het gemeentebestuur als huurder 2 miljoen euro in een totaalrenovatie van de vleugel langs de Molderdijk. Dankzij deze investering beschikt de Academie voor Beeldende Kunsten over moderne en voldoende uitgeruste klaslokalen. De beschermde gebouwen op de Markt die eveneens onderdak bieden aan de jeugddienst en de dienst buitenschoolse kinderopvang werden in eigen beheer opgeknapt. Op dat moment was het gemeentebestuur nog huurder van deze gebouwen.

 

Stapsgewijs aankopen

Met de Vlaamse overheid werd bij aanvang van de huur afgesproken dat we in verschillende stappen het volledige complex zouden aankopen. In 2005 kocht het gemeentebestuur de gebouwen die grenzen aan de Markt en het hoekhuis op het kruispunt Molderdijk – Markt. Het hoekhuis wordt gebruikt als secretariaat voor de Academie voor Beeldende Kunsten.

 

Tweede aankoop

In 2008 volgde de aankoop van de achterliggende leegstaande vleugel. Deze grenst tegen kinderdagverblijf Molleke en de vleugel op de eerste binnenkoer waarin op het gelijkvloers enkele klaslokalen voor de academie en op de eerste verdieping de vroegere kapel gevestigd is.

 

Fiets- en wandelverbinding

Enkele jaren geleden creëerde het gemeentebestuur een fiets- en wandelverbinding tussen de achterzijde van de Zwaan en het kinderdagverblijf Molleke in de Rivierstraat. Deze verbinding verhoogt de bereikbaarheid van de parkings Rivierstraat en Den Uyt en speelt een belangrijke rol in de veiligheid van De Zwaan. Dankzij deze ontsluiting zijn ook de achterste delen van het complex vlot bereikbaar voor de hulp- en veiligheidsdiensten.

 

Eigenaar volledige site

Na de laatste aankoop dit jaar is het gemeentebestuur eigenaar van de volledige site. Door de aankoop van de volledige site vermijden we een opdeling van dit waardevolle complex met een uniek cultuurhistorisch en architectonisch karakter. Op dit moment staan bepaalde vleugels van het gebouw nog leeg. In 2017 waren stabiliteitswerken noodzakelijk om de veiligheid van een achterliggende middenvleugel te garanderen.

 

Toekomst?

Het komende jaar beslist het nieuwe gemeentebestuur welke toekomst voor het historische complex is weggelegd. Zo wordt nagedacht over de mogelijke creatie van een Kunstencampus, waarbij zowel de Academie voor Beeldende voor Kunsten als de Academie voor Muziek en Woord op deze locatie gevestigd worden. Deze optie vraagt evenwel nog verder onderzoek naar de technische en financiële haalbaarheid.

Meer info:  dienst patrimonium, 014 33 08 35, landmeter@gemeentemol.be