Sorteren van groente-, fruit- en tuinafval eenvoudiger vanaf 1 januari 2019

donderdag 20 december 2018

Vanaf 1 januari 2019 wijzigen in Vlaanderen de sorteerregels van gft (groente-, fruit- en tuinafval). Ook in onze gemeente mag je vanaf dan etensresten, vlees- en visresten, eieren, kaas … in het gft sorteren. Er kan dus meer gft in je groene container en meer afval wordt op een duurzame manier gerecycleerd. Voor thuiscomposteren blijven de sorteerregels ongewijzigd. Meer info vind je op www.iok.be/gft.

De sorteerregels van gft zijn aan herziening toe. Materialen veranderden van samenstelling en ook de inzichten in de verwerking van gft wijzigden. Tot op heden zijn vlees- en visresten niet toegelaten in gft. Uit onderzoek blijkt dat er geen risico’s zijn verbonden aan het inzamelen en verwerken van deze afvalstroom. Zo kan de gft-inzameling uitgebreid worden met keukenafval. De gft-sorteerregels worden dus vanaf 1 januari 2019 sterk vereenvoudigd en het sorteren van gft wordt een stuk makkelijker.

Wat verandert er op 1 januari 2019?

Vanaf 1 januari 2019 mogen volgende zaken wel bij het gft:

• Keukenafval en etensresten (zowel plantaardig als dierlijk), ook vis- en vleesresten
  • Schaaldierresten, uitgezonderd mosselschelpen, oesterschelpen …
  • Vaste zuivelproducten (kaas)
  • Eieren en eierschalen
  • Mest van kleine huisdieren (cavia, konijn)

Opgelet! Geen theezakjes en koffiepads!

Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads niet meer in het gft. Uit onderzoek blijkt immers dat deze kunststoffen bevatten. Papieren koffiefilters mogen wel nog in het gft gesorteerd worden.

Dit mag zeker niet in je gft!

Fruitstickers, plastic bloempotjes, plastic zakjes, oorstokjes … mogen zeker niet in het gft! Regelmatig worden deze zaken uit het gft gehaald.

Meer info: IOK afvalinfolijn, 014 56 27 75, afvalbeheer@iok.be