Naar inhoud
Gemeente Mol

Gouverneur vaardigt strikt ‘verspillingsverbod’ op water uit

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
woensdag 25 juli 2018

Provinciegouverneur Cathy Berx kondigde op 24 juli een strikt ‘verspillingsverbod’ uit voor zowel leiding-, regen- als putwater. De maatregel volgt na de afkondiging van code oranje voor alle Vlaamse provincies door de Vlaamse Droogtecommissie. De maatregelen zijn noodzakelijk om ook bij deze aanhoudende droogte de drinkwaterbedeling te garanderen. De verbodsbepalingen gelden totdat de provinciegouverneur beslist deze opnieuw af te blazen.

Het politiebesluit van de gouverneur bevat gedetailleerde verbodsbepalingen. Zo mag je – op risico van een geldboete (26 tot 200 euro) en/of gevangenisstraf (acht tot veertien dagen) – geen leiding-, put- of regenwater meer verspillen voor:

 

  • Het afspuiten van motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers, behalve wanneer dit gebeurt binnen de normale activiteiten van gespecialiseerde reinigingsfirma’s en in de gevallen wanneer afspuiten is verplicht door regelgeving of een vergunning.
  • Het vullen of bijvullen van particuliere zwem- en plonsbaden (> 100 liter), behalve als dit om technische redenen vereist is tijdens de aanleg van het zwembad voor het metselwerk.
  • Het vullen of bijvullen van vijvers en het bevoorraden van fonteinen.
  • Het reinigen van straten, straatgreppels, stoepen, voetpaden en riolen
  • Het besproeien van velden, binnenplaatsen, grasperken en tuinen, tenzij tussen 20 en 8 uur in het kader van de normale activiteiten van land- en tuinbouwondernemingen
  • Het besproeien van daken, gevels, tenten, luifels en sportterreinen.
  • Binnen ondernemingen voor doeleinden die niet absoluut noodzakelijk zijn voor het personeel, het productieproces of de bedrijfsactiviteiten.

 

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be