Gouverneur vaardigt rook- en vuurverbod uit voor provincie Antwerpen

vrijdag 6 juli 2018

Door de aanhoudende droogte van de afgelopen weken en de weersvoorspellingen voor de komende dagen heeft provinciegouverneur Cathy Berx een aantal bijkomende maatregelen afgekondigd om brand in bos- en heidegebieden te voorkomen. Dit besluit van de gouverneur geldt als aanvulling op het nog steeds geldende burgemeesterbesluit van 27 juni dat een rook- en vuurverbod afkondigde in bossen, natuur- en heidegebieden. Neem, bij vaststelling van een mogelijke vuurhaard, zo snel mogelijk contact op met de brandweer via het algemeen noodnummer 112.

Inmiddels geldt voor het Agentschap Natuur en Bos fase rood op de brandwaarschuwingsindex, wat gelijkstaat met een extreem hoog gevaar. Het is zeer droog en brandgevaarlijk in de natuur- en bosgebieden. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden. Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er worden extra materieel en mankracht ingezet.

Provincie Antwerpen

De provinciegouverneur vaardigt voor de hele provincie Antwerpen een verbod op kampvuren uit. In alle Antwerpse bossen, natuur- en heidegebieden geldt eveneens een absoluut rookverbod en een verbod op het maken van vuur in open lucht. Overtredingen kunnen strafrechtelijk worden bestraft met een gevangenisstraf van acht tot veertien dagen en/of een geldboete van 26 tot 200 euro.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be