Meteen verwittigd bij noodsituatie: schrijf in op be-alert.be! Testdag op 5 juli

vrijdag 29 juni 2018

Op donderdag 5 juli organiseert FOD Binnenlandse Zaken een nationale test van het alarmeringssysteem BE-Alert. Dankzij dit systeem kan de overheid jou verwittigen in een noodsituatie. Ook onze gemeente neemt deel aan deze grootschalige test. Ben je nog niet ingeschreven in BE-Alert-systeem? Doe het dan nu via www.be-alert.be. Zowel jouw inschrijving als de berichten die je zal ontvangen zijn gratis. Ook op 5 juli vindt omstreeks 12 uur een voorlaatste geluidstest plaats van het sirenenetwerk. Op het einde van 2018 houdt het sirenenetwerk op te bestaan en is BE-Alert een uitstekend alternatief om jou in geval van nood te verwittigen.

Bij een noodsituatie in jouw buurt willen we jou graag tijdig verwittigen. Dat is steeds de eerste stap bij crisiscommunicatie. In geval van nood zal jouw gemeente, provincie of het Ministerie van Binnenlandse Zaken proberen om je zo snel en duidelijk mogelijk de nodige aanbevelingen te geven. Zo weet je meteen wat te doen om jezelf en anderen in veiligheid te brengen, bijvoorbeeld ramen en deuren sluiten bij een brand.

BE-Alert

Hoe je verwittigd zal worden, hangt af van de beschikbare kanalen in jouw gemeente, provincie of op nationaal niveau. Op basis van de noodsituatie kan de overheid bevoegd voor het crisisbeheer verschillende kanalen inzetten. 407 gemeenten, waaronder ook onze gemeente, kunnen hun inwoners binnenkort via BE-Alert verwittigen bij een noodsituatie via sms, een gesproken bericht via een vast telefoonlijn of e-mail.

Laat je waarschuwen, schrijf in via www.be-alert.be

Stap mee in het systeem en laat je in geval van nood waarschuwen. Schrijf nu in via www.be-alert.be. Jouw gegevens worden gebruikt om je in een noodsituatie te verwittigen. Zowel jouw inschrijving als de berichten die je zal ontvangen zijn gratis. Al 2.336 Mollenaars schreven in voor BE-Alert.

Voorlaatste test sirenenetwerk

Op donderdag 5 juli, omstreeks 12 uur, voert het Crisiscentrum (FOD-Binnenlandse zaken) een voorlaatste geluidstest uit van het sirenenetwerk. Op 4 oktober volgt nog een laatste test, daarna houdt het sirenenetwerk op te bestaan en is BE-Alert een andere mogelijkheid om de bevolking te alarmeren.

Tijdens de test van het sirenenetwerk geven de sirenes een schelle toon die na een korte onderbreking wordt herhaald. Uit de luidsprekers van de sirene klinkt de gesproken boodschap ‘proefsignaal’.

Meer info:

> www.be-alert.be

> www.crisiscentrum.be

> gratis nummer 0800 94 113 (beschikbaar van 2 tot en met 6 juli van 9 tot 16 uur)