Naar inhoud
Gemeente Mol

Vrienden van het Jakob Smitsmuseum doen aankoop bij Sotheby’s in Parijs

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
maandag 28 mei 2018

De Vrienden van het Jakob Smitsmuseum hebben een schilderij van Jakob Smits gekocht bij Sotheby’s in Parijs. Het schilderij ‘De Stal’ meet 71 op 75,5 centimeter. Dit olieverf op doek werd gesigneerd door de meester en vormt een uiterst interessante aanwinst voor het museum. Je kan het bewonderen in de permanente collectie van het museum. 

Het verhaal dat Smits ons met dit schilderij vertelt is - afgezien van het strakke compositorische stramien van de boerenschuur - een levensverhaal. Op het eerste zicht benadert hij een ogenschijnlijk banale werkzaamheid in een potstal.

En toch… De poort staat open, en er ontstaat een bredere context. Met deze open schuur krijgen we meer te zien dan een glimp van het Kempense landschap. Meer zelfs dan de suggestie van een seizoen. Smits opent meer werkelijkheid  Ook het werk van de boeren zet hij in een ruimer perspectief. Het wordt een totaalbeeld.

Smits verweet nogal wat impressionistische artistieke tijdgenoten - zoals hij zelf zegt - alleen maar de werkelijkheid te schilderen, bekeken door een te klein raam. Zelf probeert hij ‘totaal-beelden’ te creëren, mét referentie naar de kunstgeschiedenis. 

De binnen-buiten relatie kennen we ook van de vele interieurs van Smits: ook daar de open deur, de typische venster-doorkijk. Smits had zonder de minste twijfel heel goed gekeken naar de Hollandse meesters van de 17de eeuw. Referenties naar de groten van de schilderkunst zijn bij Smits trouwens een constante. Hij was zich bewust van de historische lijn, de traditie, de historische galerij.

Waarmee u meteen ook begrijpt waarom wij de Vrienden voor het nieuwe museumlogo uitgerekend dat venster hebben gekozen: Smits doet ons verder kijken dan Achterbos.

Je kan het aangekochte schilderij bekijken in de vaste collectie van het museum. Dit is van woensdag tot zondag open van 13 tot 17 uur.

Meer info: Jakob Smitsmuseum, 014 31 74 35, info@jakobsmits.be