Leerlingen leren wat te doen bij een nucleair ongeval

donderdag 26 april 2018

De leerlingen van het vijfde leerjaar van de vrije basisschool Millekemol in Mol testten op donderdag 26 april het nieuwe lespakket ‘Veilig in 1-2-3’. Met dit pakket leren ze wat te doen bij een nucleair ongeval. Het initiatief past binnen een informatiecampagne van NIRAS (Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen), de lokale partnerschappen STORA en MONA en de gemeentebesturen van Dessel en Mol.

De kans op een ernstig nucleair ongeval in België is heel erg klein. Dat neemt niet weg dat het goed is om als burger toch voorbereid te zijn. En dat leren we best van jongs af aan. Leerlingen van de derde graad lager onderwijs kunnen binnenkort in de klas aan de slag met een educatief pakket op kindermaat.

Bij een nucleair incident gelden drie gouden regels:

1. Ga naar binnen en blijf binnen.
  2. Sluit ramen, deuren en zet de ventilatie uit.
  3. Volg de instructies van de overheid op radio, televisie en internet.

Deze drie eenvoudige maatregelen staan ook centraal in het lespakket. Aan de hand van een digitale scheurkalender met filmpjes, raadsels en doe-opdrachten leren de kinderen hoe ze zich best beschermen in geval van nood. Leerlingen van het vijfde leerjaar van basisschool Millekemol gingen als proefpersonen met het pakket aan de slag. Ook de zesdejaars van basisschool De Kangoeroe in Dessel testen later de scheurkalender.

Op basis van de feedback van de leerkrachten en leerlingen, verfijnen de organisatoren het lespakket. Vanaf volgend schooljaar kunnen alle lagere scholen van Dessel en Mol het pakket gebruiken.

Kinderen als ambassadeur

Een leuk extraatje in het lespakket is een toets die leerlingen mee naar huis nemen. Hiermee kunnen ze hun ouders, broers en zussen testen op hun kennis over de drie reflexmaatregelen. De kinderen helpen zo als ambassadeurs de belangrijke boodschap verder verspreiden.

Wat is NIRAS?

NIRAS, de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen, is sinds haar oprichting begin jaren 80 verantwoordelijk voor het beheer van het radioactieve afval in België. De instelling heeft als taak de bevolking en het milieu doeltreffend te beschermen tegen de gevaren van radioactief afval. In 2006 kreeg NIRAS de opdracht van de federale regering om een geïntegreerd oppervlaktebergingsproject uit te werken in Dessel. Dat project moet een langetermijnoplossing bieden voor al het Belgische laag- en middelactieve kortlevende afval.

Wat is STORA?

STORA vzw staat voor ‘Studie en Overleg Radioactief Afval Dessel’. Het is een partnerschap tussen de gemeente Dessel en NIRAS. Sinds de beslissing om het laag- en middelactieve kortlevende afval te bergen in Dessel, waakt STORA erover dat de  voorwaarden die de Desselaars gesteld hebben om de bergingsinstallatie te accepteren, uitgevoerd worden. Daarnaast informeert STORA de Desselaars over alle nucleaire zaken in de gemeente.

Wat is MONA?

MONA vzw is het Mols Overleg Nucleair Afval, een partnerschap tussen de gemeente Mol en NIRAS. De leden werken samen om de bevolking van Mol een stem te geven in de nucleaire problematiek. Niet alleen het oppervlaktebergingsproject, maar ook de andere nucleaire activiteiten in de regio worden door MONA van nabij gevolgd. Ook de Molse voorwaarden worden opgenomen in de uitwerking van het bergingsproject.

Meer info: Mark Loos, werkgroep Noodplanning en MONA, 0496 80 49 58