Naar inhoud
Gemeente Mol

Campagne ‘Wees niet gek. Doe de tekencheck!’ geeft eenvoudig advies over teken

Bekijk ook

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
donderdag 26 april 2018

Het Agentschap Zorg & Gezondheid van de Vlaamse overheid lanceerde zopas de gloednieuwe campagne ‘Wees niet gek. Doe de tekencheck!’. Deze campagne geeft iedereen die in de natuur komt dit eenvoudig advies over teken: controleer dezelfde avond nog op een tekenbeet, verwijder de teek rustig en in één beweging en volg de symptomen één maand lang op. Lees op www.tekenbeten.be hoe je kan controleren op tekenbeten en hoe een teek te verwijderen.

Had jij al eens een tekenbeet? Door de klimaatopwarming komen teken almaar vaker voor. Je kunt ze overal in de natuur tegenkomen, dus niet alleen als je het bos intrekt. Ook als je in de tuin werkt, gaat wandelen of buiten speelt, kan een teek je pad kruisen. Van een teek kun je ziek worden. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet doen om tekenziekten te voorkomen.

 

Ziekte van Lyme

Ongeveer 1 op 7 teken draagt de bacterie die verantwoordelijk is voor de ziekte van Lyme. Bij een beet kan het zijn dat deze ziekteverwekker in je lichaam komt en je ziek maakt. Dit gebeurt niet altijd even snel. Voor de ziekte geldt: hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting met de bacterie verantwoordelijk voor de ziekte.

 

Verwijder een teek rustig en in één beweging

Als je een teek gevonden hebt op je lichaam, verwijder die dan rustig en in één beweging met een tekenverwijderaar. Let daarbij op dat je de teek niet platduwt, want dan kan ze braken. Smeer ook niets op de teek en gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie.

 

Let de komende maand op symptomen

Hou de plek rond de plaats van de beet een maand lang in het oog. Komt er een rode vlek rond de beet die almaar groter wordt? Of krijg je gedurende die maand andere symptomen die lijken op griep (gewrichtspijn, koorts, spierpijn)? Ga dan naar je huisarts en meld de tekenbeet. De ziekte van Lyme kun je behandelen met antibiotica.

 

Hoe kans op tekenbeten verkleinen?

Een uitstap in de natuur gepland? Met een paar preventieve maatregelen verklein je de kans op tekenbeten:

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden.
  • Draag kledij die je armen en benen bedekt en gesloten schoenen. Stop je broekspijpen in je kousen.
  • Gebruik een insectenwerend middel met bijvoorbeeld DEET op de onbedekte huid.

 

Tekenbeet registreren

Registreer ook zeker je tekenbeet via tekennet.be of via de app van TekenNet (Android/iPhone). Zo help je het onderzoek naar teken en tekenziekten vooruit.

Meer info:

> Logo Kempen, 014 44 08 34, Ruth@logokempen.be

> www.tekenbeten.be