Naar inhoud
Gemeente Mol

Meer dan 600 leerlingen uit zesde leerjaar leggen fietsexamen af

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
vrijdag 27 april 2018

Op 2, 3 en 4 mei leggen 618 leerlingen uit onze gemeente, Balen en Dessel een fietsexamen af. Dit examen is bedoeld voor de leerlingen van het zesde leerjaar, als voorbereiding op het zelfstandig naar de middelbare school fietsen. Na een informatieavond en een intensieve oefenperiode moeten de leerlingen bij wijze van proef een vooraf bepaalde route veilig afleggen.

Samen met de school, de ouders en de leerlingen werd het fietsexamen grondig voorbereid. De ouders van de leerlingen werden vooraf uitgenodigd in het Verkeerseducatief centrum. Hier overliepen we de route van het examen. Aan de hand van een projectievoorstelling bekeken we het verkeersgedrag aan elk kruispunt, voorrangsregels, links – rechts afslaan,… De ouders kregen een plattegrond met de fietsroute mee naar huis, zodat zij de route vooraf samen met de kinderen konden verkennen.

 

Afleggen fietsexamen

Het fietsexamen zelf wordt afgenomen op 2, 3 en 4 mei tussen 8.45 en 12 uur. Elke fiets wordt vóór vertrek gecontroleerd. De deelnemende leerlingen dragen een fietshelm en een fluorescerend vestje met een nummer. Aan elk kruispunt dat de leerlingen passeren, staat een controlepost opgesteld. Hiervoor doen we een beroep op agenten en vrijwilligers.

 

Tijdens het examen moet de leerling de basisregels omtrent voorrang in het verkeer kunnen toepassen. Verder wordt verwacht dat hij of zij veilig fietst bij de verschillende verkeerssituaties die hij op zijn route tegenkomt.

 

Het fietsexamen wordt georganiseerd door het Verkeerseducatief centrum in samenwerking met de politiezone Balen-Dessel-Mol.

Meer info: Verkeerseducatief centrum, 014 31 44 76, mol.verkeerspark@belgacom.net