Naar inhoud
Gemeente Mol

Boek ‘Op velo Bristol, het verhaal van het Molse fietsenmerk’ nu te koop

Bekijk ook

  • Op velo Bristol
Dit nieuwsbericht is niet actueel.
dinsdag 20 maart 2018

Het boek ‘Op velo Bristol, het verhaal van het Molse fietsmerk en zijn renners’ is nu te koop. Auteurs Stijn Geys en Rudy Nuyts verwennen je met verhalen en nooit gepubliceerde foto’s van meer dan 100 renners. Het boek telt 304 pagina’s en Tom Boonen schreef het voorwoord. Voor 30 euro koop je een exemplaar. Het boek past binnen een groot eerbetoon aan de vroegere fietsenfabriek Bristol: ‘Op velo Bristol’. Een overzicht van alle activiteiten vind je op www.opvelobristol.be.

In 1949 werd Rik Van Steenbergen wereldkampioen op de weg in het Deense Kopenhagen. Het was zijn eerste van drie wereldtitels. Hij deed dat op een fiets van het merk Bristol, ambachtelijk gemaakt in het hartje van onze gemeente. Zowel de fietsenfabriek als de wielerploeg van Bristol maakten grote sier tussen 1900 en 1960. De kwaliteitsfietsen werden verkocht in de Kempen en delen van Limburg en Brabant. De wielerploeg kreeg al een beperkte start vanaf 1910. De coureurs reden nog niet voor een ploeg, maar werden gesponsord door een fietsenmerk. Zo werd er in de lokale pers gewag gemaakt van talrijke overwinningen op ‘velo Bristol’.

Bristol

Maar wie was deze befaamde Molse familie? Welke geschiedenis kenden deze vermaarde fietsenconstructeurs met hun bekend merk Bristol? Wat heeft het sigarenmerk Caraïbe met Bristol te maken? Hoe is er een verband met een Nederlandse schaatskampioen? Hoe ver reikte de wielerpassie van de gebroeders Huysmans? Hoeveel wielrenners en koersen sponsorden ze? Welke bekende renners reden voor het Molse merk? Wat betekenden ze voor de populariteit van de wielersport in de Kempen? Organiseerden ze zelf ook wedstrijden?

Op deze en vele andere vragen geeft dit boek een antwoord. De beide auteurs Stijn Geys en Rudy Nuyts, die er ruim een jaar aan werkten, beten zich vast in hun onderwerp en zochten een en ander minutieus uit. Ze staken hun licht op bij heel wat renners en kenners, ver en nabij. Hun noeste inspanningen leverden een prachtig boek op met honderden nooit gepubliceerde foto’s, waar erfgoed- en wielerliefhebbers veel plezier aan zullen beleven.

Te koop

Het boek is vanaf 3 april te koop aan 30 euro bij:

  • Dienst erfgoed in ’t Getouw, Molenhoekstraat 2
  • Standaard Boekhandel, Statiestraat 39
  • Perswinkel ’t Pleintje, Ginderbroek 18
  • Dienst toerisme, Markt 1a

Voorintekenaars

Voorintekenaars die het boek eerder al aan voordeeltarief bestelden, kunnen hun boek afhalen op de dienst erfgoed vanaf 3 april 2018 tijdens de openingsuren. De meerprijs bij verzending bedraagt 5 euro.

Groot eerbetoon

Als ode aan dit bijzondere bedrijf uit de Molse geschiedenis slaan een aantal initiatiefnemers de handen in mekaar voor een grootschalig eerbetoon aan de vroegere fietsenfabriek Bristol: ‘Op velo Bristol’. Een van de publiekstrekkers is de retrokoers ‘Groote Prijs Bristol Moll’ die plaatsvindt in het centrum op paasmaandag 2 april. Een overzicht van alle activiteiten vind je op www.opvelobristol.be.

Meer info: dienst erfgoed – vzw Kamer voor Heemkunde, 014 33 09 70, archief@gemeentemol.be