Naar inhoud
Gemeente Mol

Gemeentebestuur voorziet structurele ondersteuning van Molse Ruitersclub

ruiter
Dit nieuwsbericht is niet actueel.
dinsdag 19 oktober 2021

Het gemeentebestuur voorziet voor de Molse Ruitersclub een jaarlijkse financiële steun van 9.200 euro. Dit werd beslist door de gemeenteraad op de zitting van maandag 18 oktober. De jaarlijkse steun moet het voortbestaan van de club verzekeren in afwachting van de bodemsanering en realisatie van het masterplan op de sportsite in Donk. De ruitersclub kreeg van de onderzoekers het advies om uit voorzorg de activiteiten op de site te stoppen. Voor de overige clubs bestaat er geen acuut gezondheidsrisico.

De bodemonderzoeken die in 2020 in opdracht van het gemeentebestuur werden uitgevoerd op de sportsite in Donk, bevestigden de historische bodemverontreiniging. Vooral onder het voetbalterrein van Donk Sport en het oefenterrein van de Molse Ruitersclub troffen de onderzoekers grote hoeveelheden gedumpte asbestmaterialen aan. Terrein C van KFC Mol is slechts voor een heel beperkt deel getroffen.

De onderzoekers bevestigden meteen: er is géén acuut gevaar voor de sporters en bezoekers van de site. Voor KFC Mol Sport, Donk Sport en Hockeyclub Inter Mol levert de verontreiniging geen gezondheidsrisico op, waardoor de clubs op de site kunnen blijven in afwachting van de beoogde sanering. Wel adviseerden de onderzoekers aan de ruitersclub om de clubactiviteiten op deze locatie te stoppen. Het stampen van de paardenhoeven in de grond, brengt mogelijk het asbestmateriaal naar boven.

Tijdelijk onderdak
Gelukkig vond de ruitersclub een tijdelijk onderdak bij een andere club in Dessel. Hier kunnen ze hun activiteiten verderzetten in afwachting van de definitieve sanering. Na de sanering zal het gemeentebestuur – conform het door alle clubs goedgekeurde masterplan -  op de sportsite een nieuwe rijpiste voorzien.

Werking garanderen
Een uitgebreid en bijzonder complex project dat zowel de bodemsanering als de realisatie van het masterplan omvat, vereist meerdere jaren. In afwachting daarvan wilt het gemeentebestuur het voortbestaan van de Molse Ruitersclub garanderen. De jaarlijkse financiële steun van 9.200 omvat enerzijds 3.200 euro voor het huren van de infrastructuur in Dessel. Daarnaast voorziet het gemeentebestuur een jaarlijkse subsidie van 6.000 euro voor de gederfde inkomsten. Zo kan de club tijdelijk geen jumpingtornooien meer organiseren. De structurele steunmaatregel kreeg een positief advies van de sportraad.

Meer info: sportdienst, 014 33 05 04, sportdienst@gemeentemol.be